A nemecsekernősítés szabálya

Nyelvészeink, akik előszeretettel hivatkoznak az MTA hivatalos helyesírási szabályzatára, mindmáig a szőlők-borok kisbetűs írására esküsznek, míg a szőlőnemesítők és bortermelők a nagy kezdőbetűt részesítik előnyben, hiszen szerintük tulajdonnevesítésről van szó.

Muray Gábor
2003. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyelvészek szabályokat, a szőlőnemesítők pedig szőlőfajtákat alkotnak, mégpedig több évtizedes kutatómunkával. Dr. Csizmazia Darab József, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Peter Morio- és Fleischmann Rudolf-díjas szőlőnemesítő, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, egész munkássága alatt harcolt azért, hogy a magyar helyesírás felelősei korrigálják a „hibát”, és térjenek át a szőlőfajták nagybetűs írására. Nemcsak azért, mert a nemesítők végre megérdemelnék, hanem azért is, mert így látja helyesnek. Neves nyelvtudósunkhoz írott levelében kitér rá: a grundbeli fiúk Molnár Ferenc regényében a csatavesztést követően Nemecseket árulónak tartották, és ezért megszégyenítésül „nemecsekernősítéssel” alázták meg. Mint írja, Magyarországon a szőlőfajtaneveket ilyen nemecsekernősítéssel leminősítve írják és terjesztik, márpedig kisbetűs szőlőből csak „kisminőségű” bor lesz.
Dr. Csepregi Pál, a Kertészeti Egyetem tanára a 70-es években fordult az MTA Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetéhez, kérve az Akadémia állásfoglalását a szőlőfajták nevének írásmódjával kapcsolatban, Kiss Jenő akadémikus pedig szintén ebben az évtizedben kereste meg Csizmazia Darab Józsefet, hogy a „Szőlőfajták nevezéktana” című tanulmányához kérjen segítséget. Azóta eltelt harminc esztendő, s nem változott semmi. De miért is kell nagy kezdőbetűvel írni a szőlőfajtákat?
Minden szőlőfajtát szellemi termékként, találmányként regisztráltak, törzskönyveztek. Magyarországon csak az Országos Fajtaminősítő Tanács által engedélyezett és törzskönyvezett szőlő termeszthető. A hivatalos törzskönyvekben tulajdonnévként örökítik meg őket, az okmányban a nagy kezdőbetű a meghatározó. „Személynek, állatnak, botanikának, dolognak azonosító és megkülönböztető szerepű egyedi neve” a tulajdonnév, kezdőbetűjét naggyal írjuk. Ahogy a gyermek keresztségben kapott egyedi nevét bevezetik az anyakönyvbe, a generatív úton létrejött szőlőfajta az állami elismeréskor, szabadalmaztatáskor a nemesítő által kért és ajánlott egyedi nevén kerül a fajtaminősítő tanács törzskönyvébe.
Csizmazia Darab József fél évszázados szőlészeti kutatómunkájának eredményeképpen, általa elnevezve született meg a Zalagyöngye, a Bianca, a Nero, a Vértes csillaga, a Göcseji zamatos, a Lakhegyi mézes, a Medina és a Turán.
A szőlőnemesítők előtti tiszteletem jeléül a világszerte komoly sikereket elért magyar szőlőfajták és borok ezentúl nagybetűs megjelenítésével kívánok a szerkesztőség nevében is hosszú életet, további sikereket Jóska bácsinak (és szőlő-gyermekeinek), hiszen Csizmazia Darab József kedden tölti be nyolcvanötödik esztendejét. Igyunk egy pohár Zalagyöngyét az egészségére!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.