A színészkirály gyásza

2006. 06. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc évvel ezelőtt, június 4-én, Trianon gyásznapján a debreceni Művész Moziban bármi hihetetlenül is hangzik, a magyar filmművészet egyik legnagyobb teljesítményét, Huszárik Zoltán Szindbád című mozgóképes látomását játszották Krúdy Gyula művei nyomán. A címszerepet Latinovits Zoltán, a színészkirály alakította. A békebeli Magyarországot is újjáélesztő film, sőt elsősorban a magyar dzsentrit életre keltő Latinovits Zoltán mélyen búgó gordonkahangja mindenkinek emlékezetébe idézte Magyarország nagy romlásának akkor titkos emléknapját is. 1920. június 4-ét, amikor az első világháborúban győztes nagyhatalmak első számú bűnbakká tették Magyarországot a világégésért. És barbár módon megcsonkították azt az országot, amely harmonikus geopolitikai egységet és európai szintű kultúrát teremtett Európa közepén. A hóhérosmunkát közvetlenül segítette az 1918-as szégyenteljes őszirózsás forradalom, Károlyi Mihály árulása, továbbá jó ürügyet szolgáltatott a beavatkozásra az 1919-es, Tanácsköztársaság néven elhíresült vörös puccs is. 1920. június 4-én hazánk területe kétharmadára csökkent, lakosságának több mint egyharmada került határainkon túlra. Éppen ezért, amikor azon az 1976-os szomorú június 4-i napon Latinovits Zoltán Szindbádként a filmvászonról kimondta a kérdést – Vajon hányan vagyunk még, akiknek jelent valamit az a szó: magyarnak lenni? – mindenki ugyanarra gondolt Debrecenben. De talán az egész országban is eszébe jutott a tisztességes embereknek, hogy mi is történt velünk 1920-ban.
És egyszer csak futótűzként terjedt el a moziban: Latinovits Zoltán meghalt. Ott, ahol egyedül érezte jól magát, Balatonszemesen a vonat elé vetette magát, néhány kilométerre attól a helytől, ahol József Attila tragikus halála is bekövetkezett. Talán véletlenül történt így, talán nem, már soha nem tudjuk meg. Ám a Nagy Rendező, Teremtő, Sors dramaturgiájának köszönhetően azóta tökéletesen összefonódott 1920. és 1976. június 4-e, kettős gyásznappá nemesült. A korábbi napon hazánkat indították el idegen hatalmak egy olyan lejtőn, amelyen olykor úgy tűnik, mind a mai napig csak hanyatlási szünetek voltak, megállás nincs. A másik a közelibb, az éppen harminc esztendeje történt tragédia pontot tett minden idők legnagyobb magyar férfi színésze és előadóművésze létdrámájának végére. A tehetséggyilkosságra kiképzett percemberkék halálba kergették Szindbádot, Savonarola és Cipolla alakjának színpadi megformálóját, Ady, Kosztolányi, József Attila, Weöres Sándor költeményeinek újjáteremtőjét. Nagy-Magyarország és a színészkirály halálára, ma még inkább úgy érezzük, nem véletlenül kell ugyanazon a napon emlékeznünk. Ezt konkrétan is igazolni tudja e sorok írója, akit a véletlen az idén június 4-én Balatonszemesre sodort. Latinovits Zoltán sírját nemzetiszín szalagokkal, Nagy-Magyarországot ábrázoló kis kokárdákkal és jelvényekkel díszített virágcsokrok és koszorúk borítják. A színészkirály életében és halálában odaátról is gyászolja Magyarországot, és bizonyára szánakozik a rongyos kis maradék hazában élő földi honfitársain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.