A forradalom képei külföldi városokban

Folytatódik az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója előtt tisztelgő rendezvénysorozat a világ több nagyvárosában. Varsóban, Delhiben filmek, Bécsben dokumentumfotók idézik az eseményeket, Dél-Itáliában középiskolákban rendeztek magyar napot.

Munkatársunktól
2006. 10. 30. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varsóban a Magyar Kulturális Intézet saját mozitermét a lényegesen nagyobb Muranów moziéra cserélte fel, ahol az érdeklődők egy-egy lengyel, illetve magyar dokumentumfilmet nézhettek meg az alkotók személyes közreműködésével. Grzegorz Lubczyk és Marek Maldys 13 év – 13 perc című mozija az ’56-os poznani, illetve budapesti események legfiatalabb áldozatairól, Romek Strzalkowskiról és Mansfeld Péterről szól, akikről egymást keresztező utcákat neveztek el Poznanban. Novobáczky Sándor és Tomcsányi Vilmos alkotása Lengyel tollal a magyar őszről címmel, a nézők egyértelmű elismerését váltotta ki, amit a vetítés utáni szakmai beszélgetés is alátámasztott.
Delhiben tíz eseményből álló programsorozattal ünnepli az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ. A szabadság és demokrácia keresése című eseménysorozat október 24-én kezdődött, és november 14-ig tart. Delhi egyik legrangosabb kulturális intézményében, az India International Centre-ben nyitották meg A szabadság reménye című, angol nyelvű dokumentumkiállítást, s kezdetét vette a Forradalom celluloidon címet viselő filmsorozat, amelynek első darabjaként Zsombolyai János A halálraítélt című filmjét láthatta az ünneplő közönség. Az ünnepségsorozat október 25-től a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban folytatódott, ahol Mészáros Márta, Gothár Péter, Kósa Ferenc és Koltai Róbert 1956-os témájú filmjeit vetítik. A sorozat különlegessége lesz Czigány Zoltán Ecseri tekercsek című dokumentumfilmje, amely az Ecseri piacon talált amatőr filmfelvételeken keresztül mutatja be a forradalom eseményeit. Az 1956-os indiai megemlékezéssorozat egyik legnagyszabásúbb eseményének Az 1956-os magyar forradalom, India és a nagyvilág című magyar–indiai történészkonferencia ígérkezik a Dzsawaharlal Nehru Egyetemen. A sorozat záróeseménye szintén az egyetemen lesz, ahol november 14-én a Film és történelem című programon történészek és filmesztéták együtt elemzik Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét.
A bécsi ENSZ-város szíveként is emlegetett Vienna International Center híres Rotundájába szervezett kiállítást a bécsi magyar ENSZ-misszió és a bécsi Collegium Hungaricum az ’56-os forradalom évfordulójára. A november 5-ig látogatható kiállítás fotók és dokumentumok segítségével ismerteti a történeti összefüggéseket. A ritkán látható fotóanyag főleg az ENSZ-szervezetek (UNHCR, IOM) archívumaiból, valamint Ata Kandó képeiből állt össze, ezeket egészítik ki a dokumentumok. A kiállításhoz angol nyelvű katalógus készült.
A magyar tematikájú könyvek kiadásával is foglalkozó, olasz Rubbettino kiadó és alapítvány 1956-ra emlékező előadásokat és kortárs kulturális rendezvényeket tart a dél-itáliai Cosenzában. Pénteken nyílt meg 42 magyar művész kiállítása Dante Isteni színjátékának illusztrációiból. A nagy érdeklődéssel kísért kiállítást a szegedi és a budapesti olasz intézet szervezte, s immár Róma, Arpino, Pescara után a negyedik olasz városban látható. Szombaton délelőtt magyar nap volt a város középiskoláiban, többek között Kelemen János, a budapesti, Madarász Imre, a debreceni, Pál József, a szegedi egyetem tanára adott órákat a magyar–olasz kapcsolatokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.