időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Visszaszáll Zilahra a turul

Sashegyi Zsófia
2007.07.17. 23:00

Békés összefogást jelképező turulszobrot állítanak vissza Zilahon, amelynek eredetije 1968 egyik nyári éjszakáján tűnt el nyomtalanul. A Fadrusz János által készített emlékmű 1902-től díszítette az erdélyi város parkosított piacterét, s bár a világháborúkat és a trianoni szakadást sértetlenül vészelte át, a megyealakulás évében egyesek elérkezettnek látták az időt arra, hogy eltüntessék. A szobrot most egyéni kezdeményezésre ismét felállítják. Tunyogi Károly két évvel ezelőtt, a december 5-i népszavazás után vetette fel először az emlékmű rekonstruálásának gondolatát. Amint lapunknak elmondta, a református templom kertjébe szóló helyfoglalási engedélyt már megkapták, de mivel a korábbi tervekkel ellentétben a Wesselényi parkban kívánják felállítani az obeliszken álló turult, most újabb engedélyért folyamodnak. Az emlékművet úgy helyeznék el, hogy a madár Magyarország felé nézzen. – A turul őszre biztosan elkészül, mivel szeretnénk, ha az adakozók addig is látnák, hogy adományuk jó helyre került, amíg a rovásírással, lókoponyákkal és dárdákkal díszített obeliszket még nem tudjuk felállítani.
A Fadrusz-szobor mását Sepsi József helyi szobrászművész készíti el fényképek alapján.
A zilahi turul – az országban elhelyezett sok társával ellentétben – csukott szárnyú, zárt csőrű madár, amely békésen megpihen az otthonkereső vándorút után. – A rendhagyó ábrázolás a honfoglalás kori összetartozást sugallja, s a rekonstrukció nem titkolt szándéka is az, hogy a trianoni határokon innen és túl élők összefogását segítse – magyarázza Tunyogi Károly, akinek kezdeményezése, úgy tűnik, révbe ér. Ahhoz azonban, hogy az emlékmű a régi fényében tündököljön, további adományokra van szükség. A tervekről a turulzilah. fw.hu honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.