Visszaszáll Zilahra a turul

Sashegyi Zsófia
2007. 07. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés összefogást jelképező turulszobrot állítanak vissza Zilahon, amelynek eredetije 1968 egyik nyári éjszakáján tűnt el nyomtalanul. A Fadrusz János által készített emlékmű 1902-től díszítette az erdélyi város parkosított piacterét, s bár a világháborúkat és a trianoni szakadást sértetlenül vészelte át, a megyealakulás évében egyesek elérkezettnek látták az időt arra, hogy eltüntessék. A szobrot most egyéni kezdeményezésre ismét felállítják. Tunyogi Károly két évvel ezelőtt, a december 5-i népszavazás után vetette fel először az emlékmű rekonstruálásának gondolatát. Amint lapunknak elmondta, a református templom kertjébe szóló helyfoglalási engedélyt már megkapták, de mivel a korábbi tervekkel ellentétben a Wesselényi parkban kívánják felállítani az obeliszken álló turult, most újabb engedélyért folyamodnak. Az emlékművet úgy helyeznék el, hogy a madár Magyarország felé nézzen. – A turul őszre biztosan elkészül, mivel szeretnénk, ha az adakozók addig is látnák, hogy adományuk jó helyre került, amíg a rovásírással, lókoponyákkal és dárdákkal díszített obeliszket még nem tudjuk felállítani.
A Fadrusz-szobor mását Sepsi József helyi szobrászművész készíti el fényképek alapján.
A zilahi turul – az országban elhelyezett sok társával ellentétben – csukott szárnyú, zárt csőrű madár, amely békésen megpihen az otthonkereső vándorút után. – A rendhagyó ábrázolás a honfoglalás kori összetartozást sugallja, s a rekonstrukció nem titkolt szándéka is az, hogy a trianoni határokon innen és túl élők összefogását segítse – magyarázza Tunyogi Károly, akinek kezdeményezése, úgy tűnik, révbe ér. Ahhoz azonban, hogy az emlékmű a régi fényében tündököljön, további adományokra van szükség. A tervekről a turulzilah. fw.hu honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.