Hódító tarhonya #1

Varsó megállás nélkül épül – a város szövetéről folyamatosan vedlenek le a megunt hámrétegek. Itt nyomot hagyni vagy feltűnést kelteni még lengyelként sem könnyű – kis költségvetésű magyar kulturális intézményként vagy étteremként egyenesen tompa machetével vívott dzsungelharc. És mégis.

Szathmáry István Pál
2011. 10. 27. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az események után egy héttel jártam a Visztula partján, hogy a magyar kultúra és gasztronómia friss nyomait keressem. Szerencsére ehhez elég volt a Varsói Magyar Kulturális Intézetbe eljutni. Nemcsak azért, mert itt hivatalból adagolják az országimázst, hanem azért is, mert itt működik a Cafe.hu. Magyar kávézó, amire már a lengyel gasztrokritika is felfigyelt. Maciej Nowak híres lengyel étteremkritikus egyenesen így biztatja honfitársait a hely felkeresésére: ha bármilyen finomságot hiányoltok a balatoni nyaralásról, nem kell stresszelni. Minden, ami fontos, megtalálható Varsóban.

Éppen ez volt a célja Pellérdi Tamás tulajdonosnak. Kezdettől fogva „bemutatóteremnek” szánta a kávézót. A vitrinben Túró Rudi, Erős Pista, magyar kávé. Bejön a vendég, rendel egy pörköltet tarhonyával. Ízlik neki a sosem látott köret, meg is tudja rögtön venni. Lecsóhoz a füstölt szalonnát, paprikát, kolbászt. A tulajdonostól tanácsot is kap az elkészítéséhez. A szemem előtt pergő jelenet nem megrendezett illusztráció: egy bajszos lengyel a pulttól nagy zacskó paprikával távozik – a hétvégén magyar truváj lesz egy lengyel konyhában. Az úr egyébként egy közvélemény-kutató cégnél nagykutya, napi vendég. Nem csoda, hiszen az üzleti negyedben vagyunk. Az itteni magyarság fiatalabb része inkább délután telepszik le a kis asztalok köré. Családias a hely. A falon plazmatévé, animációfolyam, Frakk, a macskák réme finom háttárzenére tátog. A magyarságérzés és a nosztalgia időnként a feledés mélyéről habzik fel, idősebb vendégek örömmel csodálkoznak rá a falon függő szódásszifonra. A régi készülékek karbantartására és a patroncserére is van lehetőség.

A kínálat házias. Napi két leves és két főfogás. Sok lengyel először csalódik, nem értik, miért nincs mindig pörkölt és halászlé, mint annak idején a Balaton partján. A sztereotípiák a bélbolyhokban is megtapadnak. Pellérdi Tamás ezért finoman egyensúlyozik. Vannak fix napok: brassói nap, csülkös bableves nap. De igyekszik frissíteni a gulyás–csárdás–paprika közhelyekkel kiparcellázott magyar konyha arculatát. Megmutatni a lengyeleknek, hogy elképzelhető magyar étel paprika és fokhagyma nélkül. Bizalmi kérdés – a lengyel vendég elsőre nem érti a tarhonyát. Majd megkóstolja, és most már szinte sláger. Gyanakodva méregetik a főzeléket – leves, főétel? Végül követelik a sárgaborsós és lencsés változatot. A káposztás tészta és a túrós csusza jól jön pénteken, amikor a lengyelek többsége nem eszik húst. Imádják a káposztát, odavannak az uborkáért – mégsem ők találták fel a káposztával töltött uborkát. Viszont hálásan fogadják a magyar vendéglátó erre vonatkozó ajánlatát.

Pellérdi szeretne nagyobb léptékben is megágyazni a magyar gasztrojelenlétnek. Beszállít éttermekbe. A magyar libamájat imádják, barátkoznak a mangalicával és a szürke marhával is. Továbbképzésben gondolkodik, ezen keresztül a lengyel séfek közelebb kerülnének a magyar alapanyaghoz. A beszállítók megbízhatósága probléma, de például a Magyar kavalkád jó alkalom volt új kapcsolatok építésére. Olyan partnerekre van szükség, akik képesek finomhangolni, hiszen a lengyel gyomor máshoz szokott. A füstölt hús túl sós neki, és bizony nem született fűszerdzsánki.

Egyre ismertebb a Cafe.hu, de a tulajdonos hiányolja a magyar gasztronómia térfoglalásához szükséges összehangolt stratégiát. Szerinte miközben nő a borfogyasztás presztízse Lengyelországban, az itthoni pályáztatás körülményessége miatt időt és ezzel teret is vesztünk. Az állandó jelenlét kiépítése a legfontosabb, amiben sokat tudna segíteni helyismeretével. A piaci sikerek elérése mellett a misszió is számít. Mint mondja, van annyira hazafi, hogy ha nem hinne abban, hogy az a bor, amit az asztalra tesz, üt akkorát, mint egy francia, bele se kezdene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.