– Hogyan kerültél a szubjektív atlasz projektbe?
– Építészként végeztem, dolgoztam is a szakmában másfél évig, de három éve a Kitchen Budapestnél (KIBU) kutatóként, koordinátorként és kurátorként dolgozom. Ezzel párhuzamosan a Kortárs Építészeti Központban öt éve szervezem a Pecha Kucha Night Budapest előadóest-sorozatot. Az ötlet Japánból származik, a név magyarul „locsifecsit” jelent, és az este szabálya az, hogy egy előadó csak 20 képet vetíthet, minden kép csak 20 másodpercig látható, így nem lehet mellébeszélni. Építészek, dizájnerek találkoznak ilyenkor. Az egyik esten Annelys de Vet holland tervezőgrafikus kollégája vetített a korábbi szubjektív atlaszokról, a szerb és a palesztin kiadásról. Bennem akkor azonnal felmerült, hogy meg kellene megvalósítani a magyar atlaszt! A KIBU-ban elkezdtünk beszélgetni a magyar kiadásról, és összeszedni az ahhoz szükséges pénzt.
– A gyakorlatban ez hogyan nézett ki?
– Hollandiában külön stratégia mentén kiemelten támogatják a kreatív ipart, a vezetés deklarált célja, hogy Hollandia a tudásalapú gazdaság vezető hatalma legyen globális szinten. Mivel az atlasz koncepcióját jegyző Annelys de Vet holland, ezért több pályázati forrás nyílt az atlasz, valamint a most megnyílt kiállítás részfinanszírozására. A magyar Nemzeti kulturális Alapnak megfelelő szervezettől (Fonds BKVB) és a Holland Királyság Nagykövetségétől kapott támogatásból tudtuk az atlaszt megvalósítani. A Mondriaan Foundation támogatása pedig már arra is elég volt, hogy az anyagból utaztatható kiállítást szervezzünk.
– Kik vettek részt az alkotófolyamatban, és milyen szempontok szerint történt a válogatás?
– Egy workshopot szervezünk a KIBU-ban, a részvételre pályázatot írtunk ki: igyekeztünk minél nagyobb merítést adni. Elvárás volt, hogy aki jön, az legyen tapasztalt a vizuális önkifejezés terén, például olyan szociológus is részt vett a munkában, aki rajzolt a könyvbe. Legyen sokszínű, legyen megengedő – ez is elvárás volt. Sokan jelentkeztek, negyven pályázót választottunk ki, és később még többen csatlakoztak. Van egyébként egy mondás a Kitchen Budapestben: nincs projekt csak egy emberrel, és nincs ember csak egy projekttel. Kötelező tehát együtt dolgozni, és ezt próbáltuk a kéthetes workshop alatt is megvalósítani.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!