Százéves Kaposvár büszkesége

Százéves a színház címmel nyílt kiállítás pénteken Kaposváron a Csiky Gergely Színházban, fotók, dokumentumok, jelmezek és díszletek idézik az elmúlt évszázadot, egy, a már felújított színház épületéről készült makett pedig a remélt jövőt vetíti előre.

LM
2011. 12. 09. 20:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátóti Zoltán igazgató a megnyitón úgy fogalmazott: felemelő érzés megnyitni egy ilyen tárlatot, főleg itt, Kaposváron, egy művészileg elkötelezett teátrumban. Mint mondta, büszke arra, hogy a színház felkérésére a kiállítás megnyitásának napján egy ősbemutatóval – Háy János és Lovasi András darabjával – ünnepelhetik az évfordulót. Majd sorolva az egyéb, büszkeségre okot adó eseményeket, megemlítette, hogy előző nap átadták két fiatal kaposvári színésznek a Nagymama-díjat, amelyet Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő alapított. A színház felújítására kiadott téglajeggyel is a százéves épület iránti tisztelgésüket fejezték ki, valamint azzal is, hogy ezt az évfordulót a névadó Csiky Gergely születésnapjához igazították. Rátóti Zoltán szólt arról is, fontosnak tartotta, hogy a papírtervek alapján elkészüljön egy makett, amelyen a már felújított színház látható, „amire mindannyian vágyunk”.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere köszöntőjében kiemelte: méltán lehetünk büszkék színészeinkre, és lehettünk büszkék a 70-es 80-as években is, amikor a kaposvári színház a fénykorát élte, és ha Kaposvárt említették bárhol az országban, akkor a színház volt az első, amit hozzákapcsoltak. Csaknem húsz olyan Kossuth-díjas színész van, aki itt kezdte a pályafutását, vagy társulati tagként részt vett az itt folyó munkában – mondta a polgármester, hozzátéve: ők és a kollégáik tették naggyá ezt a színházat, és az elődök, akik megépítették.

Szita Károly, utalva az igazgató által említett makettre, azt mondta: „csak az a reményem, ami 2003 óta reményem, és nagyon sokaknak ebben a városban, hogy nem csak remény marad ez a makett, hanem valósággá is fog válni”. A jelenlegi áron hétmilliárd forintba kerülő beruházáshoz a polgármester szerint az kell, hogy az új európai pénzügyi ciklusban a kőszínházak is legyenek a támogatandó célok között.

Az elmúlt évszázadot bemutató kiállítás az évad végéig látható a színház előterében és folyosóin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.