Visítás és kivéreztetés Napkoron

A falusi disznóvágás hagyományait elevenítik fel a Száncsengés és Böllérverseny elnevezésű, nemzetközi gasztronómiai fesztiválon szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron.

LM
2012. 01. 18. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyíregyháza melletti község hajnalban a mangalicák visítására ébred, ezzel veszi kezdetét a már tizenegyedik alkalommal megrendezendő népünnepély, amelyen a cél idén is a legfinomabb sültek, toroskáposzta, hurka, kolbász, forralt bor és fogópálinka elkészítése, illetve a legjobb böllér kiválasztása lesz.

A rendezvény helyszínéül szolgáló Napkorona Udvarház Rendezvény- és Fesztiválközpontba több tízezer vendéget várnak, akik egész nap figyelemmel kísérhetik a versenyre benevezett csapatok tevékenységét – mondta el Támba Miklós az MTI-nek. A megméretésre eddig tizennyolc formáció jelezte részvételi szándékát, de a főszervező tájékoztatása szerint várhatóan húsznál több csapat gasztronómiai versenyének lehetnek tanúi a nézők: a hazai gárdák mellett – az elmúlt évekhez hasonlóan – az erdélyi Kaplonyról, Szatmárhegyről és Erdődről, valamint a felvidéki Kaposkelecsényből egyaránt érkeznek csapatok.

Finomságok

A hagyományoknak megfelelően a verseny a disznók leszúrásával és kivéreztetésével kezdődik, majd a csapatok egyedi receptek alapján látnak hozzá a hús feldolgozásához: a közönség – kóstolójegy ellenében – biztosan megízlelheti majd a véres- és májashurkát, a különböző módon fűszerezett kolbászokat, töltött káposztát, hagymás sült vért, fokhagymás húst, pirított májat, az orjalevest vagy éppen a disznósajtot. Az együttesek menüsorában általában négy-ötféle étel található, a húsos főételek mellett a gyomornak könnyebb sütemények – így például a hájas pogácsa – szerepelnek majd az étlapon.

A csapatok és a böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el. Díjakat több kategóriában adnak: többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt és persze a legízletesebb forralt bort díjazzák. Eredményt délután öt órakor hirdet a zsűri.

Érdemes busszal menni

A rendezvényre Nyíregyházáról reggel hat órától harmincpercenként indulnak buszok, az autóval érkezők számára pedig parkolóhelyet biztosítanak – tette hozzá Támba Miklós.

A délelőtt folyamán néptánccsoportok, délután pedig könnyűzenei fellépők szórakoztatják a csapatokat, valamint az ételeket és italokat fogyasztó közönséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.