A Nyíregyháza melletti község hajnalban a mangalicák visítására ébred, ezzel veszi kezdetét a már tizenegyedik alkalommal megrendezendő népünnepély, amelyen a cél idén is a legfinomabb sültek, toroskáposzta, hurka, kolbász, forralt bor és fogópálinka elkészítése, illetve a legjobb böllér kiválasztása lesz.
A rendezvény helyszínéül szolgáló Napkorona Udvarház Rendezvény- és Fesztiválközpontba több tízezer vendéget várnak, akik egész nap figyelemmel kísérhetik a versenyre benevezett csapatok tevékenységét – mondta el Támba Miklós az MTI-nek. A megméretésre eddig tizennyolc formáció jelezte részvételi szándékát, de a főszervező tájékoztatása szerint várhatóan húsznál több csapat gasztronómiai versenyének lehetnek tanúi a nézők: a hazai gárdák mellett – az elmúlt évekhez hasonlóan – az erdélyi Kaplonyról, Szatmárhegyről és Erdődről, valamint a felvidéki Kaposkelecsényből egyaránt érkeznek csapatok.
Finomságok
A hagyományoknak megfelelően a verseny a disznók leszúrásával és kivéreztetésével kezdődik, majd a csapatok egyedi receptek alapján látnak hozzá a hús feldolgozásához: a közönség – kóstolójegy ellenében – biztosan megízlelheti majd a véres- és májashurkát, a különböző módon fűszerezett kolbászokat, töltött káposztát, hagymás sült vért, fokhagymás húst, pirított májat, az orjalevest vagy éppen a disznósajtot. Az együttesek menüsorában általában négy-ötféle étel található, a húsos főételek mellett a gyomornak könnyebb sütemények – így például a hájas pogácsa – szerepelnek majd az étlapon.
A csapatok és a böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el. Díjakat több kategóriában adnak: többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt és persze a legízletesebb forralt bort díjazzák. Eredményt délután öt órakor hirdet a zsűri.
Érdemes busszal menni
A rendezvényre Nyíregyházáról reggel hat órától harmincpercenként indulnak buszok, az autóval érkezők számára pedig parkolóhelyet biztosítanak – tette hozzá Támba Miklós.
A délelőtt folyamán néptánccsoportok, délután pedig könnyűzenei fellépők szórakoztatják a csapatokat, valamint az ételeket és italokat fogyasztó közönséget.