Gasztrotavasz: több ezer ízt kínálnak egy helyen

Harmadszor lepik el a magyar kistermelők és kofák a Millenárist, hogy bebizonyítsák a kényes ízlésű fővárosi fogyasztóknak is, van miért bízni a magyar vidék erejében. Ínyencek, előre!

Klementisz Réka
2012. 03. 09. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne aprózzuk el, kezdjük a felvezetést mindjárt olyan holisztikus összefüggéseknél, hogy bizony egy fogyasztói korszaknak vége, egyre láthatóbbak a jelei. Eheti hír, hogy Amerikában sorra zárják be a konzumerek Mekkáit, az elképesztő méretű plázákat, mert az emberek rájöttek, hogy jobban járnak egy közeli kisbolttal, mint azzal, ha méregdrága benzinnel elautóznak egy raklap felesleges motyóért. Az utóbbi időben üresen kongó plázák helyén parkosítanak, iskolaként, óvodaként, vagy más közintézményként hasznosítják őket, vagy éppen termelői piac nyílik a helyükön.


Ugyan itt még nem tartunk, de a felszín alatt már nálunk is bontakoznak egy új fogyasztói korszak rügyei. Sorra alakulnak a termelői közösségek, a hazai őstermelőket és a vásárlókat összekötő webes szolgáltatások, újraéledni látszik a régi piaci kultúra, ahol a kiló krumpli mellé néhány jó szót is csomagolt a kofa, receptek, praktikák cseréltek gazdát, és a mirelit életérzés helyett az egésznek üdítően valóságos jellege volt.

Ebben az összefüggésrendszerben elhelyezve különösen lehet örülni még az olyan, inkább reprezentatív kezdeményezéseknek is, mint amilyen a harmadik Kézműves Magyar Ízek Vására. A vásár ugyan nem piac, kofák helyett pedig kiállítók standolnak egész hétvégén a Millenárison, de mindez éppen elég arra, hogy felvillantsa a magyar vidék tucatnyi arcát, több ezer ízét és erejét – egyelőre az is eredmény, ha végre többségi meggyőződéssé válik a magyar termelőkbe vetett bizalom.


A vásár legfőbb küldetése talán ez: testközelbe hozza a Dél-Alföldtől Észak-Magyarországon át a Nyugat-Dunántúlig, Erdélyig, a Felvidékig és a Vajdaságig azokat a kézműves léptékkel dolgozó termelőket, akik az új korszak bástyái lehetnek. Henteseket, lekvárfőzőket, sajtosokat, borban, sörben, pálinkában utazókat, fűszereseket, mindenkit, aki a háztáji léptéket eggyel meghaladta, de inkább áll a saját lábán, mint hogy beszállítson valamelyik plázába. Egyre szélesebb az a tudatos vásárlói réteg, aki a hozzá közel eső helyit, az egyedi ízt keresi, csak éppen nem ismeri a megfelelő termelőt. És szaporodnak azok a kis családi, termelői cégek is, amelyek próbálnak a „háztájizásból” megélni. Itt az alkalom, be lehet egymásnak mutatkozni!

A színpadon folyamatosan sülnek-főnek majd a legkülönlegesebb régió specifikus ízek, olyanok, mint a kenyérben sült kacsacomb birsalmás káposztával, a kacsakolbász csípős málnamustárral, a húsvéti batyu birsalmás tormával, vagy némi megkésett farsangi nosztalgiával a csörögefánk. Böjti fogadalommal érkezőknek gyötrelmes erőpróba, mindenki másnak igazi hétvégi kulinária, és hogy a kóstolás még jobban essen, a szervezők kísérőprogramokkal is készülnek. Ma este fél nyolctól a Balkán Fanatik, holnap a Borra-való együttes, vasárnap matiné időben az Alma zenekar koncertezik a Millenáris B épületében. A részletes program itt olvasható.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.