Spirituális élmény volt a kelta csoda

A többezres rajongótábor nem csalódott, Loreena McKennitt kétórás koncertje elhitette velünk, hogy a pénz uralta popszakma mellett létezik még színtiszta tehetség.

Kuslits Szonja
2012. 03. 29. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt a beharangozóban már megírtuk, a koncert a Kelta lábnyomok címet kapta, Loreena McKennitt főleg a The Wind that Shakes the Barley című 2010-es albumáról és korábbi sikeres dalaiból mutatott be válogatást. Az első néhány szám még afféle ráhangolódás volt, egy könnyed felvezetés, a melankolikus nyitány után aztán felváltva szólaltak meg a pörgősebb és líraibb dalok. Loreena egyszer harmonikával táncolt a színpadon, majd hárfán játszva énekelt, de a zongora sem maradt ki a bemutatóból. Mellette olyan világsztárok zenéltek, mint Carolina Lavelle csellóművész, Brian Hughes gitáros és Hugh Marsh hegedűvirtuóz – utóbbi gyakorlatilag eggyé vált elektromos hegedűjével. Loreena kifogástalanul tiszta, erős és kifejező hangját ismét spirituális élmény volt hallgatni.


A dalok közti szünetekben a zenész megosztotta a közönséggel egy-egy szerzeménye történelmi vonatkozásait és hátterét. Így tudtuk meg, hogy a Down by the Sally Gardens című dal egy 1800-as években élt férfiról szól, aki őrülten szerelmes volt egy számára elérhetetlen nőbe – a viszonzatlan szerelem tragédiája ihlette meg Loreenát. Persze nem csak a bú, hanem a boldogság is helyet kapott a repertoárban. A Santiago már egy sokkal energikusabb, a dobot és az elektromos hegedűt előtérbe helyező népzenei vonalon mozgó dal, amelyet leginkább a Spanyolországban található Santiago de Compostela katolikus zarándokhely miliője inspirált.


A zenészek mellett külön említést érdemel a színpadkép is, a dalok hangulatához passzoló lila, piros, kék alapfények mellett aranysárga lámpákkal irányították a figyelmet az aktuálisan játszó zenészekre. Egyes daloknál pedig úgy érezhettük, mintha a csillagos ég alatt zenélnének nekünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.