A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos kezek általi készítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku (washoku) olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét – indokolta döntését a kormány.
A pénteki tokiói bejelentés szerint a szigetország kormánya e hónap végéig az ENSZ Oktatási, Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO) elé terjeszti a vasoku – mint „a japánok hagyományos étkezési kultúrája” – kulturális örökségként való elismeréséhez szükséges dokumentációt, és az ügyben már akár 2013 novemberében döntés születhet.
A Kyodo japán hírügynökség szerint Tokió szeretné minél hamarabb felvetetni a UNESCO világörökség-listájára a japán konyhát, hogy az esemény a 2011. márciusi földrengés és szökőár utáni talpra állás szimbóluma lehessen, és az elismerés segítsen helyreállítani a japán mezőgazdasági és halászati termékekbe vetett bizalmat, amely a fukusimai nukleáris baleset nyomán megingott.
A fukusimai atomerőműben a földrengés következményeként előállt sugárzás radioaktivitással szennyezte a növényeket az atomerőmű széles körzetében, sőt a tenger élővilágát is a part mentén, emiatt árusítási tilalmat rendeltek el több élelmiszerre, így marhahúsra, tejre, gombára és néhány zöldségfélére.
A világszervezet eddig négyféle étrendet, a francia, a mediterrán, a mexikói és a török konyhát ismerte el a világ szellemi kulturális örökségeként; a listán jelenleg 20 japán kulturális hagyomány szerepel.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!