„Gasztrodiplomácia” Havannában

Külföldről érkezett művészetrajongók és kubai pincérek, sofőrök osztják meg egymással a vacsoraasztalt ezen a héten Havannában.

TK
2012. 05. 16. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Project Paladar elnevezésű kezdeményezésben tíz híres New York-i séf állt össze a szárnyaikat próbálgató havannai magánéttermekből (paladar) érkezett tíz konyhafőnökkel, hogy igazi ínyencfalatokkal és többfogásos menükkel varázsolják el a betérő vendégeket.

A havannai óváros kulturális központjának hátsó kertjében kialakított étterem elsősorban a 11. Havannai Biennáléra érkezett külföldieket látja vendégül, és azokat a kubaiakat, akiket a New Yorkból érkezett séfek hívtak meg az ingyenfogásokra. A kortárs amerikai, olasz, japán és burmai konyha karibi kreol fogásokkal való vegyítése egyedülálló kezdeményezésnek számít egy olyan országban, ahol az állami, de még a magánéttermek jelentős része is unalmas, fantáziátlan fogásokkal várja a vendégeit.

A különleges művészi látványosságot is kínáló projekt célja, hogy hidat képezzen az „elidegenedett szomszédok” és a különböző társadalmi rétegek között. „A mások kultúrájának megértéséhez vezető legegyszerűbb és legizgalmasabb út a konyhán át vezet” – mutatott rá Sara Jenkins, a program vezetője, a manhattani East Village-ben működő Porchetta és Porsena nevű falatozók tulajdonosa.

A 43 országból mintegy 180 művészt és több ezer művészetrajongót, illetve gyűjtőt vonzó 11. Havannai Biennále részét képező projektet amerikai magánszemélyek adományaiból finanszírozzák. A pénteken indult kezdeményezés során a séfek tíz napon át kettesével váltják egymást a tűzhelynél.

A betérőket Mojito koktéllal fogadják, mielőtt az asztalukhoz vezetnék őket. A helyi előírásoknak megfelelően egyszerre 12 ember ehet az apró étteremben: amikor a magánéttermek az 1990-es évek elején először megnyitották a kapuikat, a kormány egy tucatban maximalizálta a férőhelyek számát.

Ennek megfelelően a bábeli séfforgatagban esténként – öt körben – hatvan ember tud jóllakni. A Project Paladar ötlete a New York-i építész, művész és étteremtervező Craig Shillitto fejéből pattant ki. A vállalkozót lenyűgözte a kubai magánéttermek hirtelen megszaporodása, miután Raul Castro elnök „felélesztette” azt az 1990-es évekbeli törvényt, amely engedélyezte azok működését, majd elhárított néhány, a fellendülésüknek gátat szabó korlátot.

A magánvállalkozások egy része azonban még ma is csak hajszálnyival jobb, mint az állami éttermek, és napi szinten kell megküzdeniük a szűkösen rendelkezésre álló hozzávalók beszerzése jelentette kihívással. A paladartulajdonosok között azonban egyre több a vállalkozó szellemű üzletember, a konyhában serénykedő kreatív, kísérletező séfek pedig készen állnak arra, hogy változtassanak Kuba gasztronómiai megítélésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.