Ismét a Noma a világ legjobb étterme

Egymás után immár harmadszor lett a világ legjobb étterme a dániai Noma a legrangosabb spanyol, brazíliai, olaszországi, amerikai és más éttermek éves listáján.

TK
2012. 05. 02. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy-britanniai Restaurant Magazine által a San Pellegrino és az Acqua Panna ásványvízcégek támogatásával készített, a világ ötven legjobb éttermét tartalmazó listát hétfőn Londonban hozták nyilvánosságra, miután több mint 800 séf, éttermi szakember, újságíró és élelmiszer-szakértő leadta szavazatát. A „zsűri” a legjobbnak René Redzepi séf Noma nevű koppenhágai éttermét, „a skandináv újhullám zászlóvivőjét” találta a legjobbnak.


Redzepi elmondta: fő filozófiája ínycsiklandó ételek előállítása hazai alapanyagok felhasználásával. „Ez némileg a korszellemmel is összefügg. A természetről is szól, az emberek termesztik az élelmet, közel vannak az élelmiszerhez. Biotermesztéssel foglalkozó gazdákkal kapcsolatot tartani, keményen dolgozni az egészséges környezet megőrzéséért, ez benne a legnagyobb élvezet” – mondta.

Úgy fogalmazott: „zöld beállítottsága” ellenére a Nomának sikerült elutasítania azt a skandináv filozófiát, amely szerint a finom étel valahol az ember saját magával szembeni bűnös engedékenysége. „A fenntarthatóság nem világos cél, mi az élvezet temploma vagyunk, nincs ebben semmi rossz. Ha azonban a világnak abban a részében, ahol mi élünk, valaki azt mondja, hogy szereti az élvezetes ételeket, akkor annak illik lelkiismeret-furdalást éreznie. Ez protestáns dolog, a katolikusoknál nincsen ilyen” – tette hozzá René Redzepi.

Redzepi újfajta skandináv konyhával szolgál, a menüben szerepel pézsmatulok és füstölt velő, tengeri sün, kapor, ökörpofa és körte. A 34 éves séf, aki megnyitása, 2003 óta vezeti az éttermet, a skandináv miniszterek tanácsa által kezdeményezett Új Skandináv Konyha elnevezésű program nagykövete is.

A Noma a skandináv térség alapanyai – izlandi aludttej, óriási laposhal, grönlandi pézsmatulok és kaviár – legjavának a beszerzésére koncentrál.

A 2 Michelin-csillagos étteremnek saját füstölője, sózója, pácolója, szárítója, grillezője és péksége van, saját maga készíti az eceteit, desztillált italait, közöttük a pálinkáit. A Nomában a szószokhoz és levesekhez bor helyett inkább sört és ale típusú angol sört használnak, és fontos szerep jut a főzésben a zöldségeknek, gyógyfüveknek, fűszereknek és az évszak vadnövényeinek.

A Koppenhága Christianshavn negyedében álló XVIII. századi, felújított, műemlék kereskedőház földszintjén működő étterem berendezése szintén a skandináv szellemet idézi a füsttől fekete tölgyfa, terméskő, bőr, üveg belsővel és a világítással.

Országok szerinti felosztásban Spanyolország és az Egyesült Államok három-három étteremmel szerepel az első tízben. A spanyolok közül a gironai El Celler de Can Roca a második és a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik. Az amerikai éttermek közül összesen nyolc szerepel az ötvenes listán, a spanyolok közül három.

A Séfek Választása kitüntetést, amelyet a világ 50 legjobb főszakácsának szavazatai alapján ítélnek oda, a két éve leégett Mugaritz séfje, Andoni Luis Aduriz kapta. Egy másik spanyol főszakács, a nyolcadik helyen álló Arzak séfje, Elena Arzak a Veuve Clicquot által a legjobb női séfnek adományozott díjat kapta.

Az ötven legjobb között szereplő nyolc amerikai étterem közül a legelőkelőbb helyen a Thomas Keller tulajdonában lévő New York-i Per Se áll, amelyet a legjobb észak-amerikai étteremnek járó díjjal és a San Pellegrino életműdíjával jutalmaztak.

Dél-Amerika négy – mexikói, perui és brazíliai – étteremmel megőrizte korábbi pozícióját a világ legjobb 50 étterme között.Ázsia hat étteremmel szerepel a listán. Bejelentették azt is, hogy első ízben 2013 februárjában Szingapúrban kiosztják az új, legjobb 50 ázsiai étteremnek járó díjakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.