Ha Földvár, akkor Csigaház

Mindenkinek van (kell, hogy legyen) egy helye, ahová nyaranta kiköt, ahol szívesen és valóban vendégül látják, jól tartják.

Klementisz Réka
2012. 07. 14. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Divatágazat lett a gasztronómia, és egyszer talán átbillenünk azon a lélektani határon is, amikor a tájékozottan, minden ízében megélt élvezettel fogyasztók a jól csomagolt élelmiszer-ipari sittel lekenyerezhetőkkel szemben erős többségbe kerülnek. Bár a balatoni vendéglátás átlagszínvonalát illetően egyelőre még jócskán van hova fejlődni, azért biztató, hogy már akad néhány viszonyítási pont, néhány séf, tulajdonos, akik igyekeznek levetkőzni az évtizedes rossz reflexeket – és nem csak a néhány csúcsétterem között.

Több rangsor is készült az idei nyári szezonra a legjobb Balaton környéki vendéglátóhelyekről, a Magyar Konyha friss toplistája például kifejezetten a parti éttermeket, kocsmákat összegzi. A felsorolásban kihagyhatatlanul szerepel persze a balatonszemesi Kistücsök étterem, a szintén gourmet-kedvenc berencsepusztai Chateau Visz (többször választották Magyarország legjobb éttermének) és a kizárólag helyi termelők alapanyagaiból dolgozó, tehát slow food éllovas Káli Art Inn (Köveskál). Utóbbi tulajdonosa és séfje, Gál Attila már odáig jutott, hogy ételeihez néhány alapanyagot (fűszernövényeket, paradicsomot, csicsókát) helyben, az egykor kaszinóként működő étterem kertjében maga termeszt.
De ott van a listán az előkelők között egy igazi családias balatoni törzshely, a földvári Csigaház is.

Kovács Bőr Zoltán feleségével, lányával és fiával működteti az éttermet a százéves kikötői melléképületben, még rendes honlapjuk sincsen, reklámmal, marketinggel nem bajlódnak, de nem is szorulnak rá; a hely tavaly óta szépen, kiegyensúlyozottan működik. A titok – saját bevallásuk szerint is – mindössze az egyszerűség; az ételek nincsenek túlcizellálva, a magyaros hangsúlyú menü a vendégek igényeihez igazodik (többféle pörkölt, halászlé, erdélyi specialitások), és ami a tányérra kerül, mindig kifogástalan minőségű. A törzsközönség pedig hálás a megbízhatóságért.

A balatonföldvári kikötő és parti sétány az 1900-as évek elején, a kikötő bejárati egysége, a Csigaház pedig 1911–1912-ben, a móló tengelyében készült. Az épület végein két, egyenként tizenhat négyzetméteres várócsarnokot alakítottak ki, amelyeket üvegezett, zárt folyosó kötött össze. A Csigaház elnevezést – a szájhagyomány szerint – az egykor itt működő ajándékboltban kapható balatoni csigáról kapta. Az épület egyik szárnya évtizedek óta bisztróként üzemelt, ma pedig a földvári kikötő vendégeinek kedvenc étterme működik benne, akik esténként órákat töltenek itt borozgatva. Az idei szezon újdonsága a tepsis kacsamell ecetes krumplisalátával és a halászlé bográcsban. A ház bora balatonlellei (Garamvári pincészet, kócsagos válogatás) és kőröshegyi (Podmaniczky pincészet). És a megfizethetetlen hozzáadott érték: a teraszról az egész kikötő gyönyörűen látszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.