100 éve született a francia konyha amerikai nagykövete

Száz éve, 1912. augusztus 15-én született Julia Child, aki unatkozó diplomatafeleségből lett a francia konyha amerikai nagykövete. Korának egyik legismertebb tévészakácsaként milliókat biztatott arra, hogy ne féljenek a konyhai kalandoktól. Élete mozifilmet is inspirált.

thy
2012. 08. 15. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ő volt az első tévészakács, de hogy az egyik legismertebb, az egyszer biztos. Ebben nyilván szerepet játszott a decens vénkisasszony külső és az ember által befogható hangtartomány szélén egyensúlyozó sajátos hangja által kiváltott együttes hatás is, no meg persze az, hogy Julis Child képes volt elhitetni: főzni mindenki képes.

Julia Carolyn McWilliams néven született Pasadenában (Kalifornia), művelt, jómódú családban. Külseje kétség kívül figyelem felkeltő volt, hiszen már középiskolás évei alatt elérte a 188 cm-es magasságot. Érintőlegesen már viszonylag korán kapcsolatba került az írással, először gépíróként dolgozott egy lakberendezési cég reklámosztályán, később pedig cikkeket kezdett írni a helyi lapokba.


A második világháború alatt az Office of Strategic Services (OSS)-nél kezdett dolgozni és hamarosan előléptették szigorúan titkos kutatói beosztásba. Ceylonon ismerkedett meg Paul Cushing Childdal, későbbi férjével, aki ugyancsak OSS-alkalmazott volt, és aki megismertette az asszonyt a francia konyhával. A házaspár 1948-ban Párizsba költözött, amikor az amerikai külügyminsztérium Pault Párizsba nevezte ki.

Child számára igazi megvilágosodást hozott egy Rouenben történt étkezés, hamarosan be is iratkozott a párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolába. a Cercle des Gourmettes nevű női főzőklubba, ahol találkozott Simone Beckkel, aki éppen francia szakácskönyvet írt amerikaiak számára, barátnőjével, Louisette Bertholle-lal együtt. Beck azt javasolta Childnak, legyen társszerzőjük, mert ez segítette volna a könyv amerikai sikerét. 1951-ben Child, Beck és Bertholle megnyitották „főzőiskolájukat” Child párizsi konyhájában, amit École des trois gourmandes-nak neveztek („a három ételkedvelő iskolája”).

A három hölgy folyamatosan kereste, tesztelte és alakította a recepteket. Julia Child a recepteket angolra fordította és részletes gyakorlati megjegyzéseket fűzött hozzájuk, amitől azok érdekesebbé és jobban megvalósíthatóvá váltak. Az áttörést hozó szakácskönyvet – mely az akkoriban szokatlanul nagynak számító 734 oldalas terjedelemben jelenet meg – az amerikai könyvszakma egyik legbefolyásosabb kiadója, Alfred A. Knopf adta ki 1961-ben Mastering the Art of French Cooking címmel. A könyv azonnal bestseller lett és a kritikusok is dicsérték. A könyvet mai napig forgalmazzák és alapműnek tekintenek rá.

Child tévés karrierje 1962-ben kezdődött egy omlettel: ezt az alapételt készítette el bostoni tévécsatorna főzőbemutatóján. Önálló műsora 1963-tól futott a The French Chef („A francia főszakács”) néven és tíz évig futott.

Tévéműsorának díszlete ma a Smithsonian National Museumban látható. Julis Child nevét egy nemrég készült játékfilm, a Júlia és Júlia ismertette meg a fiatalabb nézőkkel, a romantikus beütésű könnyed gasztromoziról egy korábbi filmcsokrunkban mi is írtunk.








Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.