Nem ő volt az első tévészakács, de hogy az egyik legismertebb, az egyszer biztos. Ebben nyilván szerepet játszott a decens vénkisasszony külső és az ember által befogható hangtartomány szélén egyensúlyozó sajátos hangja által kiváltott együttes hatás is, no meg persze az, hogy Julis Child képes volt elhitetni: főzni mindenki képes.
Julia Carolyn McWilliams néven született Pasadenában (Kalifornia), művelt, jómódú családban. Külseje kétség kívül figyelem felkeltő volt, hiszen már középiskolás évei alatt elérte a 188 cm-es magasságot. Érintőlegesen már viszonylag korán kapcsolatba került az írással, először gépíróként dolgozott egy lakberendezési cég reklámosztályán, később pedig cikkeket kezdett írni a helyi lapokba.
A második világháború alatt az Office of Strategic Services (OSS)-nél kezdett dolgozni és hamarosan előléptették szigorúan titkos kutatói beosztásba. Ceylonon ismerkedett meg Paul Cushing Childdal, későbbi férjével, aki ugyancsak OSS-alkalmazott volt, és aki megismertette az asszonyt a francia konyhával. A házaspár 1948-ban Párizsba költözött, amikor az amerikai külügyminsztérium Pault Párizsba nevezte ki.
Child számára igazi megvilágosodást hozott egy Rouenben történt étkezés, hamarosan be is iratkozott a párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolába. a Cercle des Gourmettes nevű női főzőklubba, ahol találkozott Simone Beckkel, aki éppen francia szakácskönyvet írt amerikaiak számára, barátnőjével, Louisette Bertholle-lal együtt. Beck azt javasolta Childnak, legyen társszerzőjük, mert ez segítette volna a könyv amerikai sikerét. 1951-ben Child, Beck és Bertholle megnyitották „főzőiskolájukat” Child párizsi konyhájában, amit École des trois gourmandes-nak neveztek („a három ételkedvelő iskolája”).
A három hölgy folyamatosan kereste, tesztelte és alakította a recepteket. Julia Child a recepteket angolra fordította és részletes gyakorlati megjegyzéseket fűzött hozzájuk, amitől azok érdekesebbé és jobban megvalósíthatóvá váltak. Az áttörést hozó szakácskönyvet – mely az akkoriban szokatlanul nagynak számító 734 oldalas terjedelemben jelenet meg – az amerikai könyvszakma egyik legbefolyásosabb kiadója, Alfred A. Knopf adta ki 1961-ben Mastering the Art of French Cooking címmel. A könyv azonnal bestseller lett és a kritikusok is dicsérték. A könyvet mai napig forgalmazzák és alapműnek tekintenek rá.
Child tévés karrierje 1962-ben kezdődött egy omlettel: ezt az alapételt készítette el bostoni tévécsatorna főzőbemutatóján. Önálló műsora 1963-tól futott a The French Chef („A francia főszakács”) néven és tíz évig futott.
Tévéműsorának díszlete ma a Smithsonian National Museumban látható. Julis Child nevét egy nemrég készült játékfilm, a Júlia és Júlia ismertette meg a fiatalabb nézőkkel, a romantikus beütésű könnyed gasztromoziról egy korábbi filmcsokrunkban mi is írtunk.