Kecskés Noémi az ünnepi kínálatot sorolva kiemelte, hogy a múzeum bagladi lakóházában a skanzen saját készítésű lekvárjával, házi vajjal és helyben sütött kenyérrel kínálják a látogatókat, az ásványrárói lakóházban az otthoni tésztakészítés titkait fedik fel, míg a Gyurka-műhelyben az őrlés, a szitálás és a sütés után frissen sült cipó a jutalom.
Nemcsak a kenyérsütés, a lisztkészítés folyamata is feltárul a vendégek előtt, hiszen a Felső-Tiszavidék tájegységében a száraz-, a Bakonyt, Balaton-felvidéket képviselő részben a vízimalom látható munka közben, szombaton és vasárnap pedig szakértő tárlatvezetés mutatja be a múzeumban található valamennyi malomtípus működését. Augusztus 20-án a szadai tájház hagyományőrző csoportja készít tradicionális kenyérlángost, a jól ismert tejfölös és fokhagymás ízesítés mellett lekváros változatban is.
Falufoglalás is lesz
A kézműves foglalkozások során a kenyérkosárruha hímzését gyakorolhatják az érdeklődők, de lesz kiskerti termékmustra is, ahol a skanzen szezonális zöldségeiből és gyümölcseiből kínálnak kóstolót, és várják az érdeklődőket a helyi kistermelők portékái – aszalt gyümölcsök, lekvárok, szörpök, tejtermékek – is.
A gyerekek – a magyar olimpikonok nyomdokaiba lépve – a Játékudvarban tesztelhetik gyorsaságukat és ügyességüket, a szombati falusi „olimpia” számai közt dárdahajítás, petrencés rúd tartása, vívás, fasúlyzós súlyemelés, íjászat szerepel, és lesz nádlevélből készült hajók „vitorlásversenye” is teknőben.
Hétfőn a honfoglalásé a főszerep, amikor a falufoglalók karókkal kijelölik a falu határát, a családok a szarvas elejtéséhez íjat és nyílvesszőt készítenek, összegyűjtik a búzakévéket, gabonát őrölnek, boronaházat építenek, kialakítják a faluképet és vezetőt választanak – mondta Kecskés Noémi.
A kenyérlángos sem hiányozhat a kínálatból
Szent István ünnepéhez kapcsolódva többek között cipósütéssel, tésztabemutatóval és malomtúrával várják a közönséget a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a hosszú hétvégén – mondta el az MTI-nek a Skanzen sajtóreferense.
2012. 08. 16. 19:30
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!