Az augusztus 11-i rendezvény szervezői a terület éledező borászatára, a Garam menti borok kiváló minőségére szeretnék ráirányítani a közönség figyelmét.
Környi Csaba borász, a rendezvény egyik szervezője elmondta: – A Garam menti borvidék, ahova Garamkövesd és Muzsla szőlőhegyei is tartoznak, híres borvidék, már a 16. századtól kezdve termeltek itt vörösbort. A legelterjedtebb fajták a kadarka és a juhfark voltak. Az esztergomi hercegprímásnak is volt itt szőlészete, az itt termelt borok Budapesten is ismertek voltak a 19. században. Sajnos a szocializmus alatt a virágzó borvidék teljesen tönkrement, 5-10 éve próbáljuk újjáéleszteni az itteni borkészítő hagyományokat – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a pincefesztivál is a helyi borok népszerűsítésének része.
Garamkövesd látképe az esztergomi Vaskapuból
Fotó: Wikipédia
A hagyományok újjáélesztésében komoly szerepet vállal a Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. Környi szerint az utóbbi 20-30 évben a gazdák a vidéken már csak szőlőt termesztettek, és az eladott szőlőből az északabbra fekvő régiókban, például Nyitrán készítettek bort. A társulás munkája nyomán egyre több pince nyílik Garamkövesden, kisebb borászatok kezdenek el működni, amit mindenképp figyelemre méltó teljesítménynek nevezett.
A muzslai pincészetek valamivel hamarabb ébredtek, az ottaniak közül Bott Frigyes borász vagy a Chateau Béla borászat neve már külföldön is elismert. Előttünk még nagyon hosszú út áll, de reménykedünk, hogy 3-4 generáción belül helyre tudjuk állítani a vidék régi hírnevét – vázolta a társulás terveit a borász.
A Garam Menti Nyitott Pincék Fesztiválon kilenc helyi és nyolc vendég borász mutatja be termékeit a nagyközönségnek. A kóstoláson kívül a közönséget koncertekkel is várják.
A Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás elsősorban Garam menti borászokat tömörítő egyesület, jelenleg mintegy 40 tagja van. A társulás a borászat népszerűsítésére már hét éve nagy sikerű újévi borászati tanfolyamot is rendez, amelyre magyarországi és felvidéki előadókat is meghívnak.