Frances Mayes és férje több mint két évtizede vette meg a kis toszkán hegyi faluban azt a XII. századi házat, amelyet Assisi Szent Ferenc követői építettek. A San Franciscó-i egyetem irodalmára a házvásárlás, a renoválás nehézségeit, az olasz közösségbe való beilleszkedés élményeit írta meg a Napsütötte Toszkána című könyvében, amely azóta műfajában etalon lett, sőt még filmre is vitték. A Napsütötte Toszkánát több regény követte az olasz életörömről, aztán férjével Edward Mayesszel már közösen jegyezte a Vigyük haza Toszkánát című képeskönyvet, amelyben a toszkán élet szépségéről, szívének kedves festőiről Fra Angelico és Luca Signorelli nagyságáról értekezik. Arról, hogy milyen együtt létezni a természettel, megtapasztalni a virágok születését, az olajfa árnyékát, a kabócazümmögést, az egyszerű ízek szépségét.
Frances Fitzgeraldban, Georgiában nőtt fel, egyetemi éveit San Franciscóban töltötte, ahol az angol irodalom mellett reneszánsz művészettel és építészettel foglalkozott. Először csak a művészettörténeti emlékek miatt utazott Itáliába, de már akkor érezte, hogy hazaérkezett. Amikor csak tudtak, visszatértek ide Eddel, de egy idő után már ez sem volt elég. Házat kellett venniük, Cortonában leltek rá Bramasoléra, amely második otthonuk. A vidék kulináris hagyományainak felfedezése lételemükké vált .
– Olyan családban nőttem fel, ahol az étkezésnek mindig megadtuk a módját. A toszkán és a georgiai emberek hasonlóak: barátságosak, vendégszeretőek, végtelenül nagylelkűek, és az étkezésről ugyanúgy gondolkodnak: az asztal fő helyet foglal el mindegyik családnál. A közös vacsorák, az ünnepek rendkívül fontosak, alapető az életükben. Sok hasonlóság van, amely a szülőföldemre emlékeztet: a déli és az olasz mentalitás hasonlósága, a falusi kultúra, a közösség meghatározó ereje. Azt hiszem, nem véletlen, hogy ez a föld lett a második otthonom – véli Frances, akivel egy szerencsés véletlen folytán még az ünnepi könyvhéten sikerült beszélgetnem. Férjével, Eddel érkezett Budapestre, hogy legújabb könyvét népszerűsítse, két rövid nap után repültek is vissza Olaszországba, mivel a ház körül akadt dolog bőven. Elkezdődött a befőzési időszak.
A Napsütötte szakácskönyvben felfedik azokat a titkokat, amelyeket a helybéli barátaiktól, szomszédaiktól lestek el. Van köztük mérnök, vízvezeték-szerelő, favágó, divattervező, helyi arisztokrata és persze séf is. – Olyan emberek ismertettek meg minket a toszkán konyha titkaival, akik szinte a semmiből képesek lukulluszi lakomákat varázsolni. A helyi lakosok a la cucina povera, az egykori szegény konyha örökségét hordozzák, abból táplálkoznak. A toszkán konyha receptjei egyszerűek, rusztikusak, nem bonyolítják túl az elkészítést – osztja meg a toszkán konyha jellemzőit az írónő, aki saját ortójában, kertjében termeli meg mindazt, amire főzés közben szüksége lehet. Ha bő volt a termés, Eddel kimennek a szombati piacra, hogy eladják a maradékot. Ma már saját olívaolajukkal főznek, az egyre növekvő olajfaligetet Ed és barátai gondozzák.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!