Páll István, a skanzen igazgatója elmondta, hogy az intézmény egyik legnagyobb rendezvényén a hazai séfgárdák mellett Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyarok lakta településeiről is érkeznek főzőmesterek, akik tájjellegű finomságokkal lepik meg az ínyenceket. Sőt a Magyarországon élő ruszin kisebbség szakácscsapata is ott lesz a torkos lakomán, és a múzeumfalu 19 portáján kínálja majd a népcsoport egyedinek számító eledeleit.
Az intézményvezető tájékoztatása szerint több „ételcsodát” is elkészítenek a konyhaművészek. Így például feltálalják a híres erdélyi vetrencét, amelynek alapanyaga a marhahús, szalonna, hagyma, fokhagyma, babérlevél, citrom, bor, tejföl és a liszthabarás. Debrecen környéki kanecetest szintén főznek: ez a különleges leves disznóhúsból, karikázott vöröshagymából, piros paprikából, sáfrányból és ecetből készül. Herőcét, csörögefánkot ugyancsak sütnek majd.
A múzeumfalu alkalmi szakácsai is a főzők között lesznek: a nők szabolcsi töltött paprikát és süteményeket készítenek, míg a férfiak slambucot főznek, illetve birka-kecskegida pörkölttel lepik meg a nehéz ételek szerelmeseit. És nem hiányzik a menüből a gulyás sem, a gulyáságyúban – ahogy Páll István fogalmazott – „ágyúba töltött csülkös bab” rotyog majd óriási mennyiségben. Vadas és halas ételek ugyancsak készülnek, illetve desszertkülönlegességek \"koronázzák meg\" a felszolgált ételsorokat.
A 33 főzőcsapat hetvenféle ételének mintegy 15 ezer adagját háromszáz fős stáb szolgálja majd fel a Sóstói Múzeumfaluba látogatóknak. A vendégek kóstolójegyekkel ízlelhetik meg a gasztroshow-n feltálalt ételkülönlegességeket.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!