Gasztroshow a Sóstói Múzeumfaluban

Tizenötezer adag, hetvenféle ételkülönlegességet főz harminchárom szakácscsapat szeptember 15-én a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztroshow-n a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.

Grund
2012. 09. 09. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páll István, a skanzen igazgatója elmondta, hogy az intézmény egyik legnagyobb rendezvényén a hazai séfgárdák mellett Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyarok lakta településeiről is érkeznek főzőmesterek, akik tájjellegű finomságokkal lepik meg az ínyenceket. Sőt a Magyarországon élő ruszin kisebbség szakácscsapata is ott lesz a torkos lakomán, és a múzeumfalu 19 portáján kínálja majd a népcsoport egyedinek számító eledeleit.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint több „ételcsodát” is elkészítenek a konyhaművészek. Így például feltálalják a híres erdélyi vetrencét, amelynek alapanyaga a marhahús, szalonna, hagyma, fokhagyma, babérlevél, citrom, bor, tejföl és a liszthabarás. Debrecen környéki kanecetest szintén főznek: ez a különleges leves disznóhúsból, karikázott vöröshagymából, piros paprikából, sáfrányból és ecetből készül. Herőcét, csörögefánkot ugyancsak sütnek majd.
A múzeumfalu alkalmi szakácsai is a főzők között lesznek: a nők szabolcsi töltött paprikát és süteményeket készítenek, míg a férfiak slambucot főznek, illetve birka-kecskegida pörkölttel lepik meg a nehéz ételek szerelmeseit. És nem hiányzik a menüből a gulyás sem, a gulyáságyúban – ahogy Páll István fogalmazott – „ágyúba töltött csülkös bab” rotyog majd óriási mennyiségben. Vadas és halas ételek ugyancsak készülnek, illetve desszertkülönlegességek \"koronázzák meg\" a felszolgált ételsorokat.

A 33 főzőcsapat hetvenféle ételének mintegy 15 ezer adagját háromszáz fős stáb szolgálja majd fel a Sóstói Múzeumfaluba látogatóknak. A vendégek kóstolójegyekkel ízlelhetik meg a gasztroshow-n feltálalt ételkülönlegességeket.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.