Az ötnapos gasztronómiai eseményen a Kárpát-medence legismertebb borászatai mellett az ország tíz borvidékének 28 ismert, a kiváló minőségű, igényes borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője kínálja borait a közönségnek az Oroszlános udvarban a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületével együttműködésben. A közönség így például Gere Attila, Tiffán Ede, Vida Péter, a Sauska, a St. Andrea Szőlőbirtok vagy a Tokaj Oremus borai mellett olyan feltörekvő borászok tételeit ízlelheti meg, mint Kamocsay Ákos, Bolyki János, Árvay Angelika, Hernyák Tamás vagy Gere Andrea.
A Budavári Borfesztivál díszvendége idén a plavac mali, a malvazija és a grasevina hazája, azaz Horvátország lesz. Az érdeklődőket 100-120 féle horvát bor várja; ilyen nagyszámú borral még nem képviseltette magát vendégország a fesztiválon.
Ismét lesz boregyetem: kedden és szerdán fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, izgalmas előadásokat, és a horvát borok világában is elmélyülhetnek az érdeklődők. Míg 2011-ben vakok és gyengén látók vehettek részt szakszerű borkóstolón, idén siketeknek és nagyothallóknak szeretné ugyanezt az élményt megadni a Hallatlan Boregyetem.
Mint minden évben, a borkóstolás mellett most is fontos szerepet kap a kultúra, elsősorban a zene: színpadra lép mások mellett a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh O’droM és a Ghymes. A Magyar Jazz Szövetség közreműködésével vasárnap tartják meg a Magyar Jazz Napját. A szombat hagyományosan a népzene- és néptáncgála napja, és ekkor rendezik meg a szüreti felvonulást is, amelyen a borrégiókat képviselő néptáncosok, együttesek, borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.
Idén első alkalommal a Magyar Nemzeti Galéria is csatlakozik a Budavári Borfesztivál programjaihoz, és a fesztivál nyitvatartási idejében 18 óráig ingyenes kreatív műhelyt és gyermekmegőrzőt biztosít mindazok számára, akik gyermekeikkel érkeznek.
A várbéli borozgatásból a belvárosi éttermek is igyekeznek kivenni a részüket. A Table Free Budapest segítségével szeptember 7-e és 17-e között tizenhét étterem öt fogásból és a hozzájuk illő borból álló, fix áras menüsort készít. Asztalfoglalásra ezen az internetes oldalon van lehetőség.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!