Fagylalttörténeti kiállítás nyílik Egerben

Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt-, parfé- és jégkrémtörténeti időszaki kiállítás nyílik október 13-án, szombaton a Dobó István Vármúzeum szervezésében az egri Agria Park bevásárlóközpontban – tájékoztatta pénteken a múzeum médiareferense.

Grund
2012. 10. 12. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hideg nyalánkság históriáját hatalmas tablók segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az ókortól napjainkig, de megtalálhatók a tárlókban a fagylalt- és parfékészítés, -árusítás eszközei, dokumentumai – közölte Bóta Judit, gasztronómiai élménnyel pedig egy helyi cukrászda kedveskedik a látogatók számára. A cukrászok történelmi receptek alapján készített fagylaltkülönlegességeket kínálnak a tárlat megnyitóján – tette hozzá.

Mint elmondta: az emberi kultúra bölcsőjében, Mezopotámiában már léteztek hűtővermek, a kínaiak pedig ötezer évvel ezelőtt mézzel édesítették és hóval hűtötték a gyümölcsleveket.

Az ókori görögöknél Nagy Sándor katonái a csaták előtt szűz hó, gyümölcslé és bor keverékéből álló frissítőt ittak, később pedig a törökök a gyümölcslevekből készült jeges italt, a sörbetet kínálták édességként.

A ma ismert első fagylaltot a szicíliai születésű Francesco Procopio del Coltelli szolgálta fel vendégeinek a Párizsban 1686-ban alapított, Procope nevű, ma is működő kávéházában.

Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A maihoz hasonló fagylaltot először Fischer Péter cukrász kínált kioszkjában 1837-ben a budapesti Szervita téren.
A fagylaltot először fém- vagy üvegkelyhekben tálalták. Később a Spanyolországból származó, staniclivá formázott ostyában, a spanyol tekercsben is árulták a hideg édességet – ismertette a muzeológus.

Közlése szerint a kiállítás látogatói a többi között azt is megtudhatják, hogy egy philadelphiai háziasszony, bizonyos Nancy Johnson találta fel 1846-ban a kézzel hajtható fagylaltgépet, a szerkezet pedig gyorsan elterjedt az egész világon, így Magyarországon is.

A fagylalt közeli rokona a parfé, amely ízesített, formába fagyasztott tejszínhab. Budapesten a két világháború között különösen kedveltek voltak az Auguszt, a Hauer és az Oroszi cukrászda figurális parféi. A legfiatalabb hideg édességet, a jégkrémet az ohiói Harry Bust szabadalmaztatta jégnyalóka néven 1923-ban – mondta Bóta Judit.
A fagylalttörténeti kiállítás január 31-ig látogatható az Agria Park Galériájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.