Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Elhunyt a világhírű szitárművész

Dél-kaliforniai otthonában elhunyt Ravi Shankar világhírű szitárművész és zeneszerző – közölte családja kedden. Ravi Shankar 92 éves volt.

BL
2012. 12. 12. 6:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ zenei életébe 1967-es legendás monterreyi fellépésével, majd woodstocki szereplésével betörő indiai zenész egészsége az utóbbi néhány évben megrendült, s a művész múlt csütörtökön egy műtéten esett át – tette hozzá közleményében a család. „Bár ez a fájdalom és a szomorúság ideje, alkalom egyúttal arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azért, hogy ő volt nekünk és életünk része lehetett – írta a család. – Szívünkben és zenéjében örökké élni fog.” Manmohan Szingh indiai miniszterelnök a gyászhírről értesülvén „nemzeti kincsnek” nevezte őt.

Shankar az általa létrehozott alapítvány közleménye szerint nem messze kaliforniai otthonától, egy San Diegó-i kórházban hunyt el. Felső légúti és szívbetegségben szenvedett. A múlt heti műtét során az egyik szívbillentyűjét cserélték ki. A műtét nagyon megterhelte szervezetét, felgyógyulni már nem tudott. Erről felesége, Sikanya és egyik lánya, a szintén szitárművész Anoushka Shankar számolt be.

Egy olyan hangszer művésze volt, amely a legtöbb nyugati zenész számára túlságosan bonyolult. Ő maga pedig egy azon személyiségek közül, aki zenéjével járult hozzá a különböző kultúrák összekapcsolásához. Életműve az egyik bizonyítéka volt a zene egyetemességének.

A klasszikus, a dzsessz, illetve a rock sok millió rajongója neki köszönhetően fedezte fel az indiai zene több évszázados hagyományait. A 60-as évek végén a hippik egyik zenei jelképévé vált. Barátkozott a Beatles tagjaival, akiket elbűvölt a zenéje, de hatott a Rolling Stonesra is. Kapcsolata volt Yehudi Menuhinnal és David Crosbyval. Egy másik felsőfokú jelző, amelyet George Harrisontól kapott, az volt, hogy ő a „világzene keresztapja”. Háromszoros Grammy-díjas volt, s éppen a műtéte előtti napon jelölték őt a negyedik Grammyre.

Anoushka Shankar mellett másik lánya – egy másik anyától – Norah Jones dzsessz-pop sztár. Feleségén és lányain kívül három unoka és négy dédunoka gyászolja Ravi Shankart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.