Balaton: rendszerváltás a gyomrunkban

Gasztrokultúra & Balaton címmel szervezett beszélgetést az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a népszerű turisztikai célpont gasztronómiai jövőjéről.

fb
2013. 06. 16. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben, a Venesz-féle szakácskönyv újrakiadása kapcsán ismét fellángolt a vita, vajon a magyar gasztronómiai hagyomány mely részeit kellene végleg kitörölni napjaink hazai konyhaművészetéből. Az nem kérdés, hogy a szocializmus konyhai gyakorlata, a minőség helyett a mennyiség, rengeteget ártott a gasztronómia minden területének. A végtelen felvevőpiaccal rendelkező Szovjetuniót töméntelen gyatra termékkel kellett és lehetett ellátni. A termelők pedig mindenhol alkalmazkodtak az igényekhez. Ennek köszönhetően a rendszerváltáskor egy elavult technológiával dolgozó, rossz minőségű termékeket előállító nagyüzemi gasztrokultúra jellemezte hazánkat. Különösen igaz volt ez a nyaralók százezreit kiszolgálni igyekvő balatoni régióra.

Mélyről kellett felállni tehát, és ha manapság körbenézünk, örömmel nyugtázhatjuk, hogy bő két évtized alatt a magyar gasztronómia hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ehhez szükség volt jó néhány fanatikus munkájára, akik még a lehetetlentől sem riadtak vissza. Ketten közülük, Légli Ottó borász, és Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, hogy egy beszélgetés keretében osszák meg tapasztalataikat a közönséggel.

Légli Ottó, Csapody Balázs, Pápay György

Fotó: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

A vendégek személye és a márkanév, amelyet képviselnek, elválaszthatatlan a Balatontól. Évtizedes gasztronómiai tapasztalattal rendelkeznek a régióban, ráadásul kiemelkedő eredményeket értek el az elmúlt években, így aligha lehetett volna alkalmasabb résztvevőket találni az eseményre. Annál is inkább, mert a szakmai ismeretüknek hála a szűkebb pátriájukról mondottak szélesebb körben is értelmet nyertek, így a vélemények a Balatonon túl az egész ország gasztronómiai helyzetére is érvényessé válhattak.

Példaértékű dolgok történtek a tó körül az elmúlt évtizedekben, sajnos a nagy átlagot azonban még mindig a csekély igényű tömegturizmus jelenti. De minden terület olyan gasztronómiai kultúrával rendelkezik, amilyet megérdemel. Ezzel a sommás megállapítással indított Csapody Balázs. Kevés a valóban szívvel-lélekkel dolgozó éttermes – mondta, és így roppant nehéz megváltoztatni azt az üzletember-szemléletet, amely szerint mindegy, hogy csipkebugyit vagy roston sült harcsát árul az ember, csak profit legyen. Pedig, mint azt a Kistücsök példája is mutatja, igény lenne a változatos és magas szintű konyhaművészetre még a Balaton körül is. Akarat és összefogás híján azonban a tó környéke egyelőre a magányos harcosok terepe.

Én naiv és optimista ember vagyok – kezdte Légli Ottó, és ennek szellemében, a saját történetén keresztül egy valamivel derűsebb képet festett a régióról, mint Csapody. Persze a szőlő és a bor iránti elköteleződésen és az eredményeken túli horizonton már komorabb fellegek is feltűntek. Légli elmondta, hogy a legtöbb éttermes még mindig ragaszkodik az olcsó italrendeléshez, „onnan hozatják a bort, ahonnan a kólát”, így pedig nehéz megteremteni az igényes borfogyasztás körülményeit. Nincs igazi összefogás a vendéglátósok és a borászok között, és ez legkevésbé sem a portékájukat szívesen kínáló helyi borászokon múlik. Persze sok szőlőtermesztő és borkészítő portáján is érdemes lenne rendet tenni, ám a helyzet ott még mindig sokkal jobb, mint a régió vendéglátásában, fűzte hozzá Csapody.

A vendégek személye és a márkanév, amelyet képviselnek, elválaszthatatlan a Balatontól

Fotó: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

A helyi összefogás hiányát tágabb összefüggésbe helyezve, Csapody megemlítette a halellátás regionális problémáit. Véleménye szerint a Balatoni Halászati Zrt. jelenleg egy klasszikus vízfejű szocialista nagyvállalat mintájára működve képtelen kiszolgálni a magasabb igényekkel fellépő éttermeket. Hozzátette, hogy Irmapusztán 10 éve áll használatlanul Európa egyik legmodernebb halfeldolgozója. Így nehéz kihasználni a tó nyújtotta előnyöket. Igaz, ezen a ponton szóba került a módosítás előtt álló halászati törvény, amely remélhetőleg változtat a jelenlegi gyakorlaton.

Mindkét vendég hangsúlyozta, hogy a fejlődés záloga a régió különleges adottságait előnyben részesítő mentalitás lehet. Légli Ottó a termőhely adta sajátos zamatot a szőlőfajta nyújtotta minőségi garancia elé helyezte, kiemelve, hogy az egyediséget csak a helyi különlegességek biztosíthatják. Csapody Balázs ehhez hozzátette, hogy a magyar konyha nemzetközileg is versenyképes lehet, ha felismeri a magyar tájban rejlő lehetőségeket és a nemzetközi sztenderdek másolása helyett a helyi specialitásokra helyezi a hangsúlyt.

A beszélgetést vezető Pápay György kérdésére mindkét vendég optimista jövőt vizionált. Tíz év alatt hatalmas fejlődésen megy majd keresztül a Balaton és környékének gasztrokultúrája – mondta Csapody Balázs. Légli Ottó friss, üde borait kortyolva pedig minden résztvevő levonhatta a végkövetkeztetést, hogy a magas szintű gasztronómia nem sznob propaganda, hanem az igényesség és a kultúra fokmérője. És így mindannyiunk közös ügye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.