Négyórás koncert Cipő emlékére

Öt éve minden alkalommal a magyar zenéé a főszerep a Sziget mínusz egyedik napján. Idén a márciusban elhunyt Bódi László Cipőre emlékeznek hétfőn este.

fib
2013. 08. 04. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cipő legendás dalai egy négyórás szuperkoncerten hangzanak fel újra. Egymás után sorjáznak majd a legnagyobb, legismertebb slágerek, amelyeket korosztálytól függetlenül mindenki ismer. Kék és narancssárga, Szállj el kismadár, Repül a bálna, A 67-es út, Neked könnyű lehet, Szeretni valakit valamiért, Ha itt lennél velem, Csak a szívemen át, Jó reggelt kívánok és a többi feledhetetlen dal a hazai pop-rock legendái és a jelen csillagainak előadásában. Augusztus 5-e a „Cipő-dalok napja” a Sziget nagyszínpadán. A közel négyórás produkció során a Republic mellett színpadra lép Balázsovits Edit, a Bikini, Bródy János, ByeAlex, Charlie, a Compact Disco, az Első Emelet, Fenyő Miklós, Gerendás Péter, Halász Judit, a Hooligans, Jávori Fegya, Keresztes Ildikó, Koncz Zsuzsa, a Magna Cum Laude, Mahó Andrea, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, a Nemadomfel,  az Omega, a Pál Utcai Fiúk, Tolcsvay László és a United. A két műsorvezető: Bochkor Gábor és Boros Lajos. A koncertek este 7-kor kezdődnek, a jól ismert dalok feldolgozásai mellett archív filmfelvételek teszik teljessé a megemlékezést.

Bódi László Cipő

Fotó: republic.hu

 

Bódi László, akit szinte mindenki egyszerűen csak Cipőként ismer, 1965-ben született Ungváron. Egyéves volt, amikor a családjával Kisvárdára költözött. Zenei tagozatos általános iskolába járt, és zongorázni tanult. Ekkoriban a foci is komoly szerepet játszott az életében, ám a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjének hatására végül a zenét választotta. A Bessenyei György Gimnáziumban alapította meg első zenekarát Cipőfűző néven, innen ered a beceneve is. Tizennyolc évesen Budapestre költözött, és beiratkozott a dzsesszkonzervatórium előkészítőjére. Nem sokkal később Bródy János koncertjén mutatkozott be a közönségnek. A tanulás mellett előbb az állami vasútnál, majd újságkihordóként a postánál dolgozott. Idővel aztán hanyagolni kezdte a muzsikálást, az iskolát sem fejezte be. Mégsem ábrándult ki teljesen a zenéből, hiszen 1990-ben barátaival, Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic zenekart.

Még ebben az évben megjelent első nagylemezük, az Indul a mandula!!!, rajta a Repül a bálna című szerzeménnyel, amely néhány hét alatt meghódította az országot. A Republic szinte a semmiből az egyik legnépszerűbb hazai zenekarrá vált. A következő évben Emerton-díjat kaptak, 1993-ban pedig elnyerték a MAHASZ Arany zsiráf-díját. A ’95-ben megjelent Tüzet viszek – rajta a Szállj el kismadár című dallal – rövid idő alatt gyémántlemez lett százezer eladott példánnyal. Ugyanabban az évben jelent meg Cipő szólóalbuma, Rajcs Renáta és a zenekar közreműködésével, Cipő és a Lány címen. A kilencvenes évek második fele a kísérletezésé volt a Republic pályafutásában. Ekkor már kevesebb daluk került a rádióba, és felhajtás is csillapodott körülöttük. Kialakult viszont egy elkötelezett rajongótáboruk, amelyet a zenekar mindig nagyobb becsben tartott, mint a szakmát vagy a díjakat. A tízéves évfordulóra tripla válogatáslemezt jelentettek meg. Az elmúlt évtizedben a Republic már inkább csak a rajongótáborának játszott. Sorozatban jöttek ki a lemezeik, ám a korai évek sikerét nem tudták megismételni. De talán már nem is ez volt a céljuk. A zenekar munkássága így is a magyar könnyűzene megkerülhetetlen részévé vált. 2010-ben az együttes tagjai megkapták a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét.

Az énekes, aki több interjúban is alapvetően pesszimista emberként jellemezte saját magát, éveken keresztül krónikus szívritmuszavarban szenvedett. 2009-ben koszorúérműtéten is átesett, és lábon hordott ki egy szívrohamot. Ez év február 15-én a szívritmuszavar következtében rohamot kapott, kórházba szállították. Az orvosok mélyaltatásban tartották, nem sokkal később azonban bejelentették, hogy az énekes kómában van. Cipő halálhírét március 11-én a zenekar menedzsere jelentette be. Temetésén több ezren vettek részt.

Augusztus 5-én este a Sziget nagyszínpadán még egyszer felcsendülnek az énekes leghíresebb szerzeményei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.