Itthon vagy!-hétvége: változatos volt a szombati program

Szombaton indult a közmédia első alkalommal megszervezett hagyományőrző programfolyama.

WL
2013. 09. 28. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezte a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. Szombaton és vasárnap több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be.

Szombaton délelőtt több száz család látogatott ki a veszprémi várba, ahol színes, hangos vásári forgatag várta az érdeklődőket a Szent Mihály-napi búcsúban. Programokat kínálnak még a színházkertben és a múzeumban is.

A város és az érsekség a település és a bazilika védőszentje tiszteletére minden évben megrendezi a hagyományos Szent Mihály-napi búcsút. Az idén is már pénteken elkezdődtek a rendezvények, amikor is a városrészek és régi mesterségek mutatkoztak be, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben pedig az erdélyi fejedelemasszonyokról szóló kiállítást lehetett megtekinteni.

Szombatra a várat a színes vásári forgatag lepte el: zsűrizett kézművestermékek, vásárfiának valók garmadája, hasznos holmik, népi viseletek, könyvek, szépen kivitelezett, kézműves ékszerek, természetes anyagokból készült játékok sorakoztak a pultokon. És persze gasztronómiai termékek: míves sajtok, frissen sütött sütemények illata töltötte meg a történelmi és szakrális teret.

A zene, a tánc, az ének és a bábjáték vitte a prímet Miskolcon szombaton a közmédia rendezvényén. A kétnapos országos rendezvényfolyam Miskolcon a kulturális értékek bemutatása mellett a hagyományokra, a zenére és a táncra fókuszál, ezek helyszíne szombaton a belvárosban volt, vasárnap pedig a diósgyőri várban zajlanak a programok.

A belvárosi Szinva teraszon, a Szinva-patak közvetlen közelében felállított színpadon folyamatosan zajlottak a programok, a Miskolci Nemzeti Színház, a Csodamalom Bábszínház, balett-táncosok mutatták be tudásukat.

A ClaXoTon Quartet zenés köszöntője után a teátrum színészei improvizáltak, flashmobbal rukkolt elő az idén alakult miskolci balett, amely szombaton este tartja első bemutatóját, a Rómeó és Júliát a teátrum kamaraszínházában. Hej, Szinváról fúj a szél címmel a bábszínház interaktív játékot mutatott be.

Békéscsabán kiderült, hogy kolbász nagymester az Argentínából először hazalátogató Botka Gyula. Ezt a vele együtt Magyarországra érkezett Szalma Gizella árulta el a sajtónak, amikor a városban megkóstolták azokat a díjazott kolbászokat, amelyeket a zsűri a legjobbak közé sorolt a kolbászgyúró versenyen.

A csabai kolbász sokkal fűszeresebb és csípősebb a miénknél, de nagyon ízletes – mondták az Argentínából érkezett vendégek. Botka Gyula elárulta, hogy ötven éve készít házi kolbászt, a receptet hentesmester édesapjától tanulta még Sátoraljaújhelyen, szülővárosában.

Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Mindketten először látogattak Magyarországra, a közmédia szervezésében.

A Szatmár-Beregi Szilvanapokon Tarpán több száz érdeklődő ízlelte meg a legzamatosabb szilvából és más gyümölcsökből készített alkoholos nedűket és ételeket. A beregi település központjában megrendezett eseményen a legnagyobb figyelmet a tájegység legjellegzetesebb gyümölcse, a szilva kapta, amelyet számos formában és csaknem hatvan sátorban kínáltak a látogatóknak. A különleges ételek, sütemények és a szeszpárlatok mellett a közönség megismerkedhetett a szilva feldolgozásával és aszalásával, a szilvalekvár elkészítésének fortélyaival, a bátrabbak saját pálinka főzésével is megpróbálkozhattak.

A párlatok vetélkedőjét három kategóriában rendezték meg, a szilva mellett az almából és az egyéb gyümölcsökből készített házi pálinkák legjobbjait szigorú szakmai zsűrizés után hirdették ki. Ennek alapján a szilvás „csúcskategóriában” a nagyvarsányi Czap László, az almás párlatok közül a nyíregyházi Gresó László pálinkája nyert, az egyéb kategóriában a kisvárdai körtepálinka bizonyult a legjobbnak íz, szeszfok és küllem alapján.

Az eseményen a pálinka megismertetése érdekében elvégzett munkájáért elismerő oklevelet adományoztak Bagoly Dánielnek, az MTVA megyei tudósítójának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.