– Milyen apropóból kezdett el a japán gasztronómiával foglalkozni?
– Chef Nobu huszonöt éve jó barátom. Jelen voltam, amikor Los Angelesben létrehozta első éttermét. Egy idő után már én beszéltem rá, hogy itt az ideje egy nagyobb sushi bárt nyitni, hisz már alig fért el a sok ember. Ugyanakkor Robert De Niro azt tanácsolta, hogy terjeszkedjen. Így már huszonöt Nobu étterem működik szerte a világon. Úgy gondoltam, ha már így terjeszkedik, akkor miért ne jöhetne Budapestre is. Nehéz munkával és sok fejtöréssel sikerült létrehoznom a magyar fővárosban a Nobut, ami remekül sikerült, hiszen újszerű és különleges.
Andy Vajna
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet
– Mennyire kellett a Nobu ízvilágát átalakítani, átformálni a magyarországi közönség ízléséhez?
– Nagy kihívásnak találtam Budapesten japán éttermet nyitni, hiszen az átlag magyar ember nem kedveli annyira a halat. A Nobu különlegessége azonban épp abban rejlik, hogy a japán konyha letisztult ízvilágát remekül ötvözi a dél-amerikai fűszerezéssel. Továbbá Gábor, a Nobu főszakácsa remek chef, kreatív és rugalmas, így a Nobu ételei harmonikusan illeszkednek a magyar konyha ízvilágába. A magyar ételek, ugyanúgy, mint a Nobué, egyszerűek, de mégis jól fűszerezettek. Folyamatosan újítunk és próbáljuk a japán ízeket közelebb hozni a magyar gasztronómiához. Hogy mondjak egy példát, a legfrissebb fejlesztésünk a libamáj sushi. Nem gondolná az ember, de remekül kiegészítik egymást.
– Mennyire tükröződik az ön személyes ízlése a budapesti Nobu étterem stílusában?
– A Nobu éttermeknek általában sötét a színviláguk, mivel az étteremláncnak van egy saját építésze, ennek ellenére én jelen voltam az étterem tervezésének minden egyes stádiumánál. Fontosnak találtam, hogy az étterem otthonos és barátságos legyen, így kifejezetten azt kértem, hogy világos és meleg színeket alkalmazzunk. Továbbá szerettem volna, hogy japán motívumok díszítsék az étterem enteriőrjét, így kerültek be a gyönyörű faragású, japán stílusú fa választófalak.
– Mennyivel járult hozzá a Nobu étterem megnyitásához és felépítéséhez? Megtérült ez az összeg?
– Néhány millió eurót fektettem az étterembe három évvel ezelőtt. Még nem térült meg, de hála az égnek népszerű és stabil hozama van, kialakult mára egy vendégköre. A Nobut sikeresnek tartom, hiszen létrehoztunk egy újszerű, japán fúziós éttermet, ami Michelin-ajánlást is kapott.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!