Nem véletlen, hogy az Erdélyi menyegző bemutatóján Sulyok Miklós Bródy Sándor utcai lakáséttermében fogadott minket az író és az Erdélyi menyegző című regény kiadója, a Libri Kiadó. Ugron Zsolna többször bebizonyította, hogy nem idegen tőle a konyhaművészet, de a menüből ezúttal csak az előételeket, a pástétomot és a padlizsánkrémet készítette saját maga. A padlizsánt most nem erdélyi módra, ugyanis olívaolajat használt hozzá. Az új, Báthory Annáról szóló regényhez, amely egy trilógia első részeként nemrég jelent meg, végül is csak a desszertnek volt némi köze: a gyömbéres-mézes körte valóban 16. századi erdélyi recept szerint készült, ám Ugron Zsolna elmondása szerint így sem tudhatjuk biztosan, mennyire hasonlít vajon az egykori ételhez, mert a korabeli receptekben a „sok” és a „kevés” a leggyakrabban használt mértékegységek.
A Báthory Anna-könyv receptek nélkül is az ősz egyik legfontosabb könyve lesz a Librinél, vélekedik Sárközy Bence, a kiadó vezetője. Szerinte önmagában az is érdekes, hogy egy fiatal női szerző a múltban kutakodik, mert érdekelni kezdte, honnan származunk, és viszonyulni próbál valahogy a múlt és az érték fogalmához. Nyilván az sem közömbös, hogy mindez a nő felől van közelítve. – A női történelmi regény Magyarországon viszonylag új fejlemény, nálunk a történelmi regény elsősorban férfi hagyomány. Ezzel szemben például Angliában Philippa Gregory már régóta űzi a műfajt, és nagyon népszerű az olvasók körében – mondta Sárközy Bence, a Libri Kiadó vezetője és a kötet szerkesztője. Egy kiadó számára persze nem mellékes, hogy világszerte a nők olvasnak többet, mint a férfiak. Ugron Zsolna korábbi könyveiből is egy nőies szerző képe bonatakozik ki. A másik dolog, ami a legtöbb olvasójának eszébe jut Ugron Zsolnáról, az nyilván Erdély. A kalandos életű szerző televíziós újságíróból lett ősei, az erdélyi arisztokraták történetei, a kastélyok és a családi receptek megszállott kutatója. Ennek a munkának a terméke első könyve, a 2010-es Úriányok Erdélyben (az Ulpius Ház Kiadó gondozásában), amely egyszerre szakácskönyv és ezekre a valóságelemekre épített fikciós történet. Ezután más témába fogott, Meskó Zsolttal írt levélregényt, a Szerelemféltőket, amely szintén a Libri Kiadónál látott napvilágot, míg a hamarosan megjelenő szakácskönyvet a Boook Kiadó gondozza.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!