Bors Richárd kollégánk munkaidőn kívül író és a természet szerelmese. Második szenvedélyéről az első kapcsán már értesülhettek lapunk olvasói, illetve azok, akikhez eljutott Avarpaplan című novelláskötete. Ebben lírai hangulatú, természetjáró és vadásztörténetekkel ajándékozta meg a magyar irodalom kedvelőit. Nemrég elkészült második könyve is, A sparhelt titkai, amelyben vérbő humorral megírt gasztronovelláit gyűjtötte össze. Mivel a nevetés hizlal, a kötetben szereplő ételek szemléletes leírását olvasva pedig akkor is megéhezünk, ha vadmalaccombot ettünk reggelire, a fogyókúrázókat óvatosságra intjük.
Miután A sparhelt titkait kézbe véve egy irodalmi igénnyel elkészített receptgyűjteménnyel, vagy gasztronómiai élményekkel dúsított irodalommal találkozik az olvasó, nem túl eredeti, viszont kézenfekvő ötlet, ha megvizsgáljuk, milyen összetevők szükségesek ahhoz, hogy valaki fakanálforgató vadászíró legyen. Jelen esetben szerzőnk nagyapjánál kezdhetjük a keresést, aki a Bakonyt nevezte szűkebb hazájának. Bakonytamásiban élte le élete egy részét, úgy ismerte az erdő titkait, akár Sobri Jóska, a legnevesebb helyi illetőségű betyár.
Ha már szóba került az egykori bakonyi huncut, elárulhatjuk: az erdőjáró nagypapa is szeretett saját szakállára vadászni. Úgy gondolta, aki ismeri az erdőt, az passzus nélkül is el tud kapni egy nyulat. Főleg a háborús évek alatt, amikor másként nemigen került volna húsétel a családi asztalra. Miután a nagyapó végleg felhagyott a tilosban járással, színes történeteket mesélt unokájának erdőbéli kalandjairól. A történetek és vadászat szeretete tehát már gyermekkorában befészkelték magukat Bors Richárd lelkébe, viszont meglepően későn, a húszas évei vége felé tapasztalhatta meg személyesen, milyen is egy valódi vadászat. Ám amikor végre elkísérhette puskás barátját egy igazi vadászatra, rájött, mire is vágyik kiskora óta. Járta az erdőt, mezőt, tanult, vizsgázott, hogy hivatalosan is felkerülhessen a magyarországi vadászok lajstromára.
Ami a főzést illeti, szintén felnőtt fejjel vette észre, mennyi örömet jelent egy férfiembernek is, ha saját kedve, ízlése és tudása szerint tevékenykedhet a konyhában. Mit tesz a fazékba, bográcsba vagy sütőbe egy vadászember legszívesebben? – Mifelénk nyulat, fácánt, őzet vagy vaddisznót. Rókát is lőnek, de azt nem kóstoljuk meg. A többit viszont annál inkább. A cserkelés, a főzés és az irodalom abban hasonlítanak egymásra, hogy egyiket sem szabad elkapkodni – véli mindhárom területen jártas szerzőnk.