Can Togay az Isztambuli Magyar Intézet élén

Navracsics Tibor Can Togay Jánost nevezte ki az Isztambuli Magyar Intézet igazgatójává.

Grund
2014. 06. 04. 19:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Can Togay János – a berlini Collegium Hungaricum eddigi igazgatója – szeptember 1-jén kezdi meg munkáját a török nagyvárosban, megbízatása három évre szól.

A berlini Collegium Hungaricum igazgatói tisztségére a Balassi Intézet hamarosan pályázatot fog kiírni – írta az intézmény.

Can Togay János Balázs Béla-díjas filmrendező, színész, költő, forgatókönyvíró 1955-ben született Budapesten. Szülei török emigráns újságírók, 1952-ben költöztek Svájcból Magyarországra.

1969-től a Halász Péter alapította Kassák Színház tagja volt hosszabb-rövidebb megszakításokkal, egészen a társulat 1976-os párizsi, New York-i emigrálásáig. 1978-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) szerzett diplomát, majd 1984-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát.

1990 óta rendez, ír nagyjátékfilmeket, emellett számos színpadi rendezés fűződik a nevéhez, több önálló estje is volt. 1970-től kisebb-nagyobb filmszerepeket is játszott. 1976-tól jelennek meg versei.

Az Őszi történet főszerepéért 1993-ban elnyerte az ankarai fesztivál színészi díját, 1994-ben az alexandriai fesztivál legjobb férfialakítás díját.

2001-ben Balázs Béla-díjat kapott.

Az 1990-es évek elején a Fiatal Filmrendezők Szövetsége képviselőjeként részt vett a filmszakma és filmfinanszírozás demokratizálásában, átszervezésében.

2008-tól a Berlini Collegium Hungaricum (CHB) igazgatója volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.