Isten éltesse Al Di Meolát!

Al Di Meola, a sok műfajban otthonos amerikai gitárvirtuóz, a dzsessz egyik nagysága július 22-én hatvanéves.

Grund
2014. 07. 22. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olasz bevándorlók gyermekeként született Jersey Cityben. Az olasz klasszikus zene volt az első ihletője, majd a latin ritmusok iránt kezdett érdeklődni, egy ideig dobolt is. Tizenéves korában, amikor már gitározott, egyértelműen a latin zenét érezte sajátjának, miközben érdeklődése fokozatosan a dzsessz felé fordult. Még csak tizenhét éves volt, amikor korengedménnyel a világhírű bostoni Berklee School of Music hallgatója lett. A hetvenes évek közepén már teljesen a saját elképzelései szerint dolgozott, csatlakozott a Return to Forever nevű együtteshez, amelyben ugyan nem játszott sokáig, de a billentyűs Chick Coreával eltöltött három év sok színnel gazdagította hangszeres tudását. A formáció 1975-ben megjelent No Mystery című albuma Grammy-díjat kapott, az együttes emlékezetes sikert aratott a New York-i Carnegie Hallban.

Al Di Meola első szólólemeze 1976-ban jelent meg Land of the Midnight Sun címmel és a fúziós zene egyik legkiválóbb alkotásának tartják. A hetvenes évek végén két másik gitárfenoménnal, a flamenco spanyol mesterével, Paco de Luciával és a Mahavishnu Orchestrában remeklő angol John McLaughlinnal hozta össze a sors, közösen készítették a Friday Night in San Francisco című legendás lemezt. A nagyszerű gitártrió éveken át szünetelt, majd a kilencvenes évek közepén ismét együtt álltak színpadra.

Al Di Meola az évek során kitűnő dzsessz- és rockzenészek sokaságával játszott. Köztük volt Phil Collins, Bill Brufford, a Yes egykori dobosa, Stanley Clark basszusgitáros, Jean-Luc Ponty hegedűs, Paul Simon, Carlos Santana, Larry Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Les Paul, Steve Vai, Frank Zappa, Jimmy Page és Stevie Wonder is.

A közönség szeretete mellett a szakmai elismerések sora bizonyította, hogy jó úton jár. Mintegy harminc lemeze jelent meg, a legtöbbet emlegetett albumai közé tartozik még a World Sinfonia, a Di Meola Plays Piazzola, valamint a Heart of Immigrants.

A magyar közönség is jól ismeri és szereti a virtuóz gitárost, aki jó néhányszor koncertezett Budapesten és az ország más városaiban, egyik legemlékezetesebb fellépése a gitártrióval volt 1996-ban. 2003-ban a Carmen crossover feldolgozásában Horgas Eszterrel dolgozott együtt, 2005-ben újra együtt álltak színpadra a Papp László Budapest Sportarénában, amikor Mária – Égi szerelem című előadás alkalmával Mária szerepét Horgas Eszter, az Angyalt Al Di Meola alakította, szerepelt a veszprémi ünnepi játékokon, a FEZEN és a Gastroblues fesztiválokon is. Saját bevallása szerint szeret Magyarországra visszatérni, mert kedveli a magyarok zenei érzékenységét. Erősen kötődik a magyar zenészekhez, rengeteg kiváló magyar muzsikussal találkozott, akikkel az évek alatt remekül működő munkakapcsolata alakult ki.

Utolsó lemeze 2013-ban jelent meg All Your Life címmel, ez egyfajta tisztelgés a Beatles előtt. Di Meola saját stílusában adja elő a Lennon-McCartney-szerzeményeket, minden zeneszerszámon maga játszik, a gitároktól kezdve az ütőhangszereken át a gitártesten való dobolásig. A feldolgozások személyes indíttatása, hogy a Beatles hatására fogott először gitárt a kezébe. Igaz ugyan, hogy pályája a dzsessz és a fúziós zenék irányába indult, de ugyanúgy vissza is akart kanyarodni az olyan lemezekhez, mint a Magical Mystery Tour vagy az Abbey Road.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.