Brauch gyógysonkája a duhajokat is megmentette

A legendás ferencvárosi hentesmester, Brauch Ferenc regényes életútja még Krúdy Gyulát is megihlette.

Son
2014. 11. 13. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének érdekes zenetörténeti vonatkozása is van: a család közeli rokonságban volt Lehárékkal: Brauch Ferenc és Lehár Ferenc, a magyar zeneirodalom egyik kimagasló alakja, első unokatestvérek voltak. Édesapja, Brauch Károly 1873-ban költözött Budapestre és a Rákóczi téren nyitotta meg hentesboltját. Brauch Ferenc is hentesnek tanult, hogy mindent megtudjon a szakmáról, gyalogszerrel végigjárta Ausztria és Németország neves mestereinek üzleteit.

Már fiatalon is megfontolt, céltudatos ember volt: huszonegy évesen már a saját, a budai Zöldfa utcában lévő boltját igazgatta. 1897 februárjában, amikor pedig a Központi Vásárcsarnok megnyílt a Ferencvárosban, az első bérlők egyike volt, öt évtizeden át kínálta húsáruit a főbejárattól balra, a legelegánsabb helyen. Brauch még azok közé az iparosok közé tartozott, akinek a tisztességes munkába vetett hit mindennél előrébb való volt. „Csak a munka jelent erkölcsi értéket az embernek” – vallotta.

1899-ben megvette a Conti (ma Tolnai Lajos) utca 38. szám alatti ingatlant, ahol felépítette első saját gyárát, de pályafutásának igazi csúcspontja az volt, amikor 1903 elején a Mester utca 29–33. szám alatti telken kialakította kolbász- és szalámigyár központját. Az üzem hivatalos megnyitóját a Bakáts téri templom felszentelésének napján tartották. Az egykori hentesüzlet helyén ma is húsbolt üzemel.

 

Brauch nem ismert lehetetlent. Németországból finomkolbász-készítő gépeket hozatott, amelyekkel egyre szebb és jobb minőségű kolbászokat állított elő, raktárakat tartott fenn, sertéshízlalással is kísérletezett, sőt vágóhidat is üzemeltetett. Kivételes minőségű termékeit külföldön is csodálták: 1904-ben családjával együtt még a St. Louis-i világkiállításra is meghívták. A füstölt áruk mellett Brauch a pástétomok, aszpikos ételek nagymestere volt, de még az átmulatott éjszakák utáni nehézségekre is tudott megoldás nyújtani. A gyomorbántalmak elleni Kékszalag gyógysonkája sokakat megmentett.

Brauch Ferenc a harmincas években Károly fiának vásárolta meg a Központi Vásárcsarnokkal szemközti épület földszinti sarkán található helyiséget, amely a legfontosabb mintaboltjuk lett. Ezt most az egyik amerikai gyorsétteremlánc bérli, viszont az egykori Brauch mintabolt csempézete szerencsére még ma is a húsfeldolgozás aranykorát idézi. A történelem viharai a Brauch famíliát sem kímélték: az államosítás során mindenüket elvették, 1951-ben a családot kitelepítették, csak 1953-ban hagyhatták el a tartózkodási helyüknek kijelölt falut, de a főváros harminc kilométeres körzetébe így sem térhettek vissza. Brauch Ferenc feleségével Gödön talált otthonra, a mester itt is hunyt el. A család többi része elmenekült Magyarországról.

 

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kamarakiállításán ennek a legendás életútnak lehetünk tanúi. A korabeli fényképek, írásos emlékek és használati eszközök mellett még Sándor Béla 1928-as festménye is látható, amelyet Brauch Ferenc megrendelésére készített és a Vámház körúti mintaboltot is ábrázolja.

(Kékszalag hentesáruk mestere. Brauch Ferenc és családi vállalkozása. Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény. December 20-ig)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.