Karinthy Frigyes egykoron úgy gondolta: a vendégnek kétszer örül az ember. Amikor jön, és amikor megy. Ez legalább a hosszú évtizedek alatt mit sem változott. Ahogy az élet sok más területe, úgy a vendéglátás is megsínylette a második világháború utáni kemény időszakot. Ebben is talán most kezdünk magunkra találni, újra fontossá válik, hogy az étkezésnek, a vendégségeknek megadjuk a módját. Hogy kicsit visszavegyünk a tempóból és odafigyeljünk egymásra. Az MKVM-ben most megnyílt tárlat, amely a XIX. század végi és XX. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatja be, de átfogó képet ad arról is, hogy a magyar gasztronómia mennyire sokrétű és cizellált volt abban az időben.
|
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet |
Mindez a tárgyakon keresztül sejlik fel: láthatunk Express fagylaltgépet, porcelán kekszsodrófát, rákállványt, forró virsli tálalására alkalmas díszes porcelántartót, szőlőmosót, gyöngyház porcukorszórót, krampampulis kristálykelyhet, szalvétaprést, de megtalálhatók a kor nagy cukrászdáinak stílusos ajándékdobozai, az éttermek reklámajándékai is. Fontos kordokumentumok is színesítik a képet: ott van például a Piritós Asztaltársaság tagsági levele, a kávéházi alkalmazottak fizetési listája vagy Budapest székesfőváros kávéházi árbíráló okmánya. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem is, valamint egy cukrászda a cukrászműhellyel együtt. A korabeli mulatók és fürdőhelyek világát is megidézik, sőt azt is bemutatják, akkoriban milyen kiszolgálás működött a vonatokon és a hajókon. Egy középpolgári lakás vendégei lehetünk: végigjárhatjuk a konyhát, a kamrát, láthatjuk, mekkora tisztelettel volt a kor embere a vasárnapi családi ebéd iránt.
|
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet |
A múzeumba látogató iskoláscsoportoknak, családoknak több interaktív résszel gazdagították a kiállítást. A gyerekek megismerkedhetnek a kor neves szállodáival, kávéházaival és éttermeivel, a szobalányok, a londinerek, a séfek vagy a sommelier-k munkájával. Tesztelhetik a borral kapcsolatos ismereteiket, fűszereket illatozhatnak, elleshetik az igazi Jókai-bableves, a palócleves vagy a dobostorta titkát is.