Magyar zeneszerző sikere Splitben

Szent Ferenc imájával nyert zeneszerzőversenyt Splitben a 20 éves magyar komponista, Bucz Magor Soma.

Grund
2014. 12. 04. 19:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bucz Magor Soma a távirati irodának elmondta, szakrális témájú kórusművel lehetett pályázni, ő maga Assisi Szent Ferenc „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé...\" kezdetű imáját zenésítette meg. (Más forrás szerint Teréz anya napi imádságának szerzője valójában nem Assisi Szent Ferenc, bár évszázadokon át neki tulajdonították – a szerk.)

„Bár a versenykiírás szerint előnyt élveztek a kortárs versek, mégis ezt a hozzám közel álló imát választottam. Kiskorom óta különleges kapcsolat fűz hozzá, és mindig is terveztem, hogy egyszer kórusművet írok belőle. A közvetlen motiváció a Budapesti Vándor Kórus Barátai Egyesület által kiírt zeneszerzői verseny volt, amely ezt az imát határozta meg alapszövegként. Végül mindkét versenyre ezt a művet adtam be, amellyel a magyarországi versenyen májusban különdíjat nyertem\" – mesélte.

A november végi spliti döntőbe jutott hat kórusművet kilenctagú nemzetközi zsűri értékelte, mely a legjobb darabnak járó arany plakettel a 20 éves Bucz Magor Soma művét tüntette ki. Ezzel a fiatal komponista tagja lehet a jövő évi zeneszerzői verseny zsűrijének is.

Az eredmény rendkívüliségét mutatja, hogy a verseny junior különdíját egy 1986-os születésű, azaz idén 28 éves komponista kapta.

Bucz Magor Soma elmondta: győztes művét reményei szerint jövő tavasszal mutathatják be Magyarországon.

Az 1994-ben Budapesten született fiatalember jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zeneszerzés szakán tanul Vajda János irányításával. Középfokú tanulmányait a fővárosi Szent István Gimnázium természettudományos osztályában, és ezzel párhuzamosan a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán végezte.

A 2013 nyarán megrendezett prágai Antonín Dvorak Nemzetközi Zeneszerző Verseny óta egyre inkább az énekes műfajok – dalok, kórusművek – felé fordult érdeklődése. A kortársak közül a lengyel Krzysztof Pendereckit, a klasszikusok közül Bachot, Schubertet, Lisztet és Bartókot nevezte meg fő inspirálóiként, de Kodály kórusműveiből is sokat merít – hangoztatta.

Egy 2013-as kisfilm az ifjú komponistáról:A kérdésre – nem gondolt-e arra, hogy zongoristaként elinduljon a közmédia Virtuózok nevű tehetségkutató műsorában (hasonlóan például a karmesternek készülő Szűts Aporhoz, aki szintén zongoristaként indult a versenyen) – azt mondta: későn értesült a versenyről, de egyébként sem valószínű, hogy zongorán megmérette volna magát.

Jó ötletnek tartja viszont, hogy a következő évek valamelyikében ifjú zeneszerzők versenghetnének a műsorban, és ezen már lehet, hogy kedve is lenne elindulni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.