Könyvben is megjelent a Vasárnapi újság

Könyvet állított össze a Vasárnapi újság adásaiból Győri Béla egykori főszerkesztő.

R. Kiss Kornélia
2015. 01. 22. 9:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van néhány beszélgetés a rendszerváltó idők Vasárnapi újságjának történetében, amire könyv nélkül is emlékeznek az akkori rádióhallgatók. Ilyen például Mansfeld László visszaemlékezése tizennyolc évesen kivégzett öccsére, Mansfeld Péterre. 1989 áprilisában volt a műsor vendége. Vagy az interjú Szűcs István veszprémi egyetemi hallgatóval, aki 1956-os szereplése miatt a Szovjetunióban raboskodott.

Először ebben a műsorban szólalt meg Farkas Vladimír, az ÁVH egykori alezredese, aki  már egészen korán és nyíltan megbánást tanúsított, amiért részt vállalt a rendszer működtetéséből. Ezeket a beszélgetéseket a most megjelent könyvbe is beválogatta Győri Béla. Egy szöveg, Erdélyi János filmrendező – aki szintén foglalkozott az elhallgatott tragédiákkal – Mosonmagyaróváron elmondott 2010-es, 1956-ra emlékező beszéde az, ami soha nem hangzott el a műsorban. A többi a Vasárnapi újság adásaiból válogat, az 1988-ban és 1989-ben elhangzott interjúkból.

Szerepel egy jegyzet Csurka Istvántól is. Az ő megnyilvánulásai miatt érte a legtöbb támadás a műsort, de Győri Béla azt mondja: ha még egyszer kezdhetné, ugyanúgy beszerkesztené a műsorba Csurka István jegyzeteit, és ugyanúgy a „radikális nemzeti politika” elvei szerint működtetné a Vasárnapi újságot, mint akkor, mivel szerinte ez volt az egyetlen tisztességes út. És ha újrakezdhetné, ma is ugyanúgy elköteleződne politikailag  Csurka István mellett. Következő terve egy Csurka István-életrajz megírása.

Győri Béla felidézte: a műsorra az emberek kíváncsiak voltak, felkeltek kora reggel, hogy meghallgassák a Vasárnapi újságot. A hallgatottság kiugróan magas volt, százezrek követték a történelem szemtanúinak történeteit. Pedig eredetileg félreállítani akarták az egykori Krónika-főszerkesztő Győrit, ezért kapta meg a Vasárnapi újságot. De szelíd magazinműsor helyett valódi tragédiákkal teli emberi sorsok hallatszottak, és a jelentkező tanúk száma egyre szaporodott. Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója szerint a Vasárnapi újság ma is sikeres, mert akik megszólalnak benne, hitelesen beszélnek.

A Kairosz Kiadónál megjelent kötet mögött főtámogatóként a Magyar Rádió Zrt. áll. – A Vasárnapi újság olyan volt, mint amikor először megreped a gát, és kiönt az ár. Úttörő szerepet játszott akkor a rádió, érdemes volt hallgatni azoknak, akik kíváncsiak voltak a múltra és a jövőre. Könyvelők, sofőrök, éjjeliőrök jöttek, akikről kiderült, hogy az emlékeikben ott a történelem. Győri Bélának olyan személyes varázsa volt, hogy el tudta hitetni: nem esik semmi bajuk, ha elmondják ezeket  a dolgokat.

Szerencsére ez valóban így is volt  – emlékezett vissza a könyvbemutató után az MTI volt vezérigazgatója, Belénessy Csaba, aki szintén dolgozott a Vasárnapi újságnak, a kétezres években felelős szerkesztője is volt, és a könyv megjelenését támogatta. – Egyre többen jelentkeztek, hogy van egy-egy történetük. Balikó Tamás nemrég elhunyt színművész lelkész édesapja például azzal hívott fel, hogy ott volt Jány Gusztáv kivégzése előtt a siralomházban az utolsó éjszakán. Ilyen telefonhívásból értesültünk arról, hogy Nagykanizsán él Rózsás János, aki Szolzsenyicinnel együtt volt a Gulagon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.