Elhunyt Banovich Tamás

Hosszan tartó, súlyos betegség után 89 esztendős korában elhunyt Banovich Tamás rendező, díszlettervező.

Grund
2015. 02. 08. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálával nagy veszteség érte a magyar filmeseket – fogalmazott a Magyar Filmművészek Szövetsége a távirati irodához eljuttatott közleményében.


Banovich Tamás 1925-ben született Budapesten. Családja hat évvel korábban költözött Erdélyből Magyarországra: „nem akartak felesküdni az új rezsimre\" – mondta egy interjúban a rendező.

1949-ben végzett az akkor még Színiakadémiának nevezett Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ám diplomáját csak évtizedekkel később kapta kézhez. Kezdetben táncfilmeket készített, majd 1956-ban megrendezte Az eltüsszentett birodalom című mesefilmet Soós Imrével a főszerepben. Az ártatlannak tűnő történet a kommunista rendszer egyértelmű kritikáját nyújtotta, így a politikai áthallásoknak köszönhetően azonnal betiltották, és a nyolcvanas évek végéig indexen maradt. A rendezőt eltávolították a filmgyárból, és közel egy évtizedes szilenciumra kényszerítették.

1964-ben leforgathatta Az életbe táncoltatott leány című egész estés táncfilmet, amellyel számos díjat nyert, mások mellett az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon a technikai megvalósítás nagydíját. 1967-ben az Ezek a fiatalok című zenés filmet, három évvel később pedig a Balassi Bálint életét feldolgozó Szép magyar komédiát készítette el, ezt követően azonban nem rendezett több filmet.

Látvány-, illetve díszlettervezőként dolgozott tovább. Összesen több mint 110 film készítésében vett részt. Jancsó Miklós több alkotásában, így a Szegénylegényekben, valamint a Csend és kiáltásban is dolgozott, de színházi díszleteket is tervezett Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Nyíregyházán, Gyulán, a szegedi szabadtéri játékokon és külföldön is.

Egy interjúban úgy fogalmazott: „Egy dolog volt mindig fontos: hogy azt mondhassam, amit akarok.”

Pályafutása során számos elismerésben részesült, elnyerte a filmkritikusok díját (1966, 1982), a Balázs Béla-díjat (1983), a Magyar Filmszemle díját (1987, 2010), a Magyar Filmszemle Életműdíját (2001) és az érdemes művész címet (1987). Idén január 30-án a magyar filmkritikusoktól életműdíjat kapott. Betegsége miatt az elismerést felesége, Dénes Anna vette át.

Banovich Tamást a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.