Budapesten koncertezik David Helfgott

Újra Budapesten a Ragyogj! című film sztárja, a világhírű zongorista, David Helfgott.

2015. 11. 10. 15:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Helfgott neve kiemelkedő a klasszikus zene rajongóinak, élettörténete ihlette meg az ausztrál Scott Hinks filmrendezőt is, aki 1996-ra készült el a Shine, magyarul Ragyogj! című filmjével, amely 1997-ben 5 Golden Globe- és 7 Oscar-díj-jelölést kapott, Geoffrey Rush, a film főszereplője pedig el is nyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe- és Oscar-díjat.

Helfgott, a különc zseni művész története mindenképp egyedi: skizoaffektív zavart diagnosztizáltak nála, ez a skizofréniához hasonló betegség. Több mint egy teljes évtizedet töltött emiatt szanatóriumban, ahol koncertek helyett például elektrosokk-terápiára járt. Nem mindennaposan, de azóta már gyakrabban ad hangversenyeket, amelyekre mindig elkíséri a vele látszólag teljes szimbiózisban élő felesége, Gillian, aki még a legegyszerűbb dolgokban – például hogy hajoljon meg, adjon ráadást – is folyamatosan segíti, instruálja őt, még a koncertek alatt is.

Helfgott előadásai nem mindennaposak, egyrészt egyáltalán nem követi pontosan az előadói utasításokat, másrészt beledúdolgat a művekbe, ráadásul nem is mindig odaillő hangokat, ezeket a saját jegyzeteinek, megjegyzéseinek szánja a darabhoz. Mindezek ellenére átütő és nagy hatású koncerteket ad, amelyek különleges hangulatukkal rendre megfogják a közönséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.