Együtt állítják ki a Himnusz két kéziratát

A Kölcsey Ferenc által írott verset és Erkel Ferenc partitúráját ma estétől lehet megnézni Gyulán.

2017. 01. 20. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt állítják ki Gyulán a Himnusz két eredeti kéziratát, a Kölcsey Ferenc által írott verset és Erkel Ferenc partitúráját a magyar kultúra napja alkalmából. Az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött relikviák pénteken este érkeznek a városba, ahol nagyszabású ünnepséggel fogadják azokat a városháza dísztermében, szombaton pedig egész nap az Erkel-emlékházban tekinthetik meg a látogatók óránként indított, vezetett tárlatokon.

Ez azért is különleges, mert a két kéziratot vidéki helyszínen alighanem először mutatják be a nagyközönségnek egymás mellett, s mindez a legméltóbb helyszínen, Gyulán, Erkel Ferenc szülővárosában történik. Az egyébként a nagyközönségtől elzárt történelmi ereklyék Gyulára hozatalát egyéves szervezés előzte meg.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én. Azért ezen a napon, mert a kézirat tanúsága szerint a Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Erkel Ferenc 1844-ben írt zenét a költeményhez, és az elsők között adta be művét a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatra.

Valószínűleg a kompozíciós munka nagyobb része Gyulán zajlott, részben a szülőházban, részben a gyulai várkert fáinak tövében, s még ha a mű végső alakját már a fővárosban nyerte is el, a Himnusz zenéjének keletkezése akkor is erősen kötődik Gyulához.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.