Tovább csúszhat a sámándob újraépítése

Május 1-jéig kell lebontani a pavilont Milánóban, ám az itthoni beruházásról hallgatnak az illetékesek.

Ficsor Benedek
2017. 01. 24. 10:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor 2015 júniusában a milánói világkiállításon jártam, az Életkert nevű magyar pavilont egy építész kíséretében néztem végig. Szerencsés véletlen volt, és nem hagyhattam ki a lehetőséget, hogy a sok előzetes kritika, félinformáció és riogatás után egy szakértő szemén és bírálatán keresztül alkothassak véleményt Szőcs Géza sámándobjáról. Hideg fejjel vágtunk neki, a séta azonban hamar egy abszurd hibajegyzék felvételébe torkollt. Negyedóra múlva az építész hitetlenkedve hagyta el a pavilont, én pedig felkerestem a pogácsás standot.

Sokan sokszor megírták már, hogy mi nem stimmelt a sámándobbal – alig valami stimmelt –, nem szeretnék ismételni, a fenti jelenet is csak azért jutott eszembe újra, mert az épület kivitelezése gyönyörű előképe volt a pavilon további sorsának. Mintha a kilógó csavarok, rossz hegesztések, rozsdás csapok, funkciótlan terek és információ nélküli kiállítások a sámándob jövőjét foglalták volna magukba.

A hányattatott sorsú pavilont Karcagon építtetné fel újra a kormány. A hazaszállított sámándob a tervek szerint még idén megnyitja kapuit, ám egyelőre semmi hír a beruházásról. Az újjáépítésért felelős Kárpátok-Alpok Zrt. nem válaszolt kérdéseinkre, Dobos László karcagi polgármester pedig szűkszavúan annyit közölt, hogy „a tárgyalások és a szükséges egyeztetések folyamatban vannak.” Ez utóbbi azért is érdekes, mert a kormányhatározat értelmében a szükséges megállapodásokat 2016. szeptember 15-ig kellett volna tető alá hozni.

Az újabb csúszás nem lóg ki a pavilon eddigi történetéből. Szőcs Géza ugyan hangulatkeltésről beszélt a milánói magyar jelenléttel kapcsolatban, a folyamatos szakmai és közéleti kritikáknál azonban beszédesebb a tény, hogy a sámándobról nagyjából két éve minden kormányzati szereplő inkább hallgat.

Mint ismert, az épületet az expó zárása után nem sokkal, 2015 decemberében lefoglalták az olasz hatóságok elszámolási viták miatt. Később feloldották a zárat, alig egy hónappal később pedig már a világkiállítás szervezői kérték, a magyar állam hagyja Milánóban a sámándobot. Tavaly szeptemberig sikerült húzni ezt a történetet, akkor derült ki, a szervezők meggondolták magukat, és mégsem tartanak igényt a pavilonra, amely így hazatérhet. Eleinte úgy tűnt, az Életkert Szombathelyre kerül, később azonban Karcag lett a befutó.

Időközben Szőcs Géza kormánybiztosi megbízatása lejárt, a pavilon felelőse az 1,433 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Kárpátok-Alpok Zrt. lett. Ahogy arról beszámoltunk korábban, a cég igazgatósági tagja Szőcs Géza, míg felügyelőbizottságának elnöke Nógrádi György volt múlt év végéig, akinek biztonságpolitikai szakértőként végzett tevékenységét számos kritika érte az elmúlt időszakban. A hazahozatalra egyébként összesen 1,7 milliárd forintot különített el a kormány. A milánói magyar jelenlét teljes költségét Szőcs Géza korábban 5-6 milliárd forintra becsülte.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő tavaly novemberben írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben a pavilonnal kapcsolatban, amelyre Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára válaszolt. Mint írta, a Kárpátok-Alpok Zrt. az expó előírásainak megfelelően jelentős előkészületeket tett a bontási folyamat előkészítése érdekében. A sámándobot az expó külön engedélyével 2017. május 1-jéig kell elszállítani Milánóból. Az államtitkár arról azonban nem szólt, hogy mi a helyzet a karcagi előkészületekkel azon kívül, hogy elkészült egy előzetes kalkuláció a beruházásról. Eredetileg még idén átadták volna az épületet, ám a csúszások miatt ez valószínűleg 2018-ra tolódik.

Mivel Szőcs Gézáék nem reagáltak megkeresésünkre, és a karcagi polgármester válaszától sem lettünk okosabbak, közérdekű adatigényléssel fordultunk a Kárpátok-Alpok Zrt.-t felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Azt szeretnénk megtudni, mi a helyzet a sámándobbal kapcsolatos szerződésekkel, és mikor nyithatja meg kapuit Karcagon a pavilon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.