Könnyen elkallódnak a hátrányos helyzetű zenei tehetségek

A Snétberger Zenei Tehetség Központ felkarolja a legnehezebb körülmények közül érkező tehetséges gyerekeket.

2017. 04. 27. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tehet az a zenében tehetséges gyermek, aki érzi magában az elszántságot a gyakorlásra, szülei anyagi körülményei mégis arra predesztinálják, hogy erről csak álmodozzon? A látványos tehetségkutató műsorok inkább csak a jéghegy csúcsát érik el, a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek döntő többsége így is rejtve marad, többségük segítség nélkül elkallódik. Snétberger Ferenc nem kevesebbet határozott el, mint hogy változtatni próbál ezen. Hét évvel ezelőtt indította el a Snétberger Zenei Tehetség Központ példaértékű misszióját, amely a leghátrányosabb helyzetű gyermekeket juttatja esélyhez azzal, hogy személyesen keresi fel őket, az ösztöndíjrendszernek köszönhetően pedig ingyenes és kiemelkedő minőségű zeneoktatáshoz, ennek idejére teljes ellátáshoz, szükség esetén még hangszerhez is juttatja őket.

– Nagyon jó az arány – mondja Snétberger Ferenc, amikor a náluk végzett fiatalok továbblépéséről kérdezem. Kiderül: az elmúlt évek során sokakat vettek fel zeneművészeti szakközépiskolákba, néhányan a Zeneakadémiára jutottak, és idén is többen felvételiznek. Minden kurzuson hatvanan vesznek részt, akiket személyesen választ ki a jelentkezőkből. A felvételiken hozzávetőlegesen kétszáz gyermeket hallgat meg, folyamatosan járja az országot, helybe viszi a meghallgatásokat. Jelentkezéseket központjuk év közben is fogad, már az is elég, ha az érdeklődő e-mailben az iskola címére egy egyperces zenés videót küld a játékáról. – Ha tehetséges, a következő évben jöhet hozzánk, ha egészen kiugró tehetség, akkor akár soron kívül, azonnal – mondja, és hozzáteszi: épp az a lényege a rendszernek, hogy minél több tehetséggel ismerkedjenek meg, így bármilyen formában érkezik a jelentkezés, ők szívesen fogadják.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ működése egyébként három intenzív oktatási szakaszt biztosít az ösztöndíjasoknak, összesen tizenkét hét idejére. Ebből egy bentlakásos kurzus az őszi, egy a tavaszi és egy valamivel hosszabb a nyári hónapokra esik. Mivel az intenzív kurzusok között sokszor hónapok telnek el, Budapesten a hétvégeken további lehetőségeket biztosítanak azoknak a diákoknak, akiknek nincs más alternatívájuk zenét tanulni. Itt az intenzív kurzusok tanáraival folytathatják a rendszeres munkát, és még koncertekre is eljutnak. Snétberger szerint különösen a vidéki fiatalok élnek ezzel a lehetőséggel, ők sokszor ezek nélkül az alkalmak nélkül nem tudnák tartani a kapcsolatot a többiekkel. A jazz és a klasszikus zene területén a különböző hangszeres órák mellett zeneelméletet és zenetörténetet is tanulnak a diákok, az egyik legfontosabb azonban a közös zenélés, a zenekari játék. A tizenkét hetes kurzusok lényege az intenzív oktatás mellett az együttlét, és Snétberger Ferenc ki is emeli: ők Snétberger Zenei Tehetség Központ. – Nagyon fejleszti őket, ha látják, a másik hogy játszik, mennyit gyakorol, hova jutott már el. A társuk szorgalma és sikere a legjobb példa számukra – teszi hozzá. A gyermekek többsége nem egy kurzust végez el, hanem többnyire néhány évig náluk tanul, az átlag két-három évig az ösztöndíjasuk, így a hatvan résztvevőnek nagyjából a fele új, a fele visszatérő diák. A régebbi diákok már be is segítenek korrepetálással, órákra való felkészítéssel. Snétberger Ferenc azt is reméli, hogy azok az egykori növendékeik, akik sikeresen felvételiztek középiskolai, egyetemi szintre, később művésztanárként térnek vissza hozzájuk, hiszen ők az egész rendszerszintű folyamatot pontosan ismerik. Az alapító Snétbergeren kívül olyan művésztanárok oktatnak a központban, mint például László Attila, Szendőfi Péter, Toni Snétberger, Szőke Nikolett, ifj. Szakcsi Lakatos Béla vagy Balázs János.

Most értek az évfolyamzáró tavaszi kurzus végére, ennek a lezárása az a ma esti koncert, amelyen a közönségnek is bemutatják, mi mindent tanultak. Ma este hét órától a MOM Kulturális Központban a legtehetségesebb diákokat hallhatjuk a legkiforrottabb zenekari produkciókkal, a programot Snétberger állítja össze. Mint mondja, a műsorba bekerülni óriási elismerés a diákok számára, ám az időkorlát miatt ez sokszor nehéz döntéseket szül, hiszen sokan kiváló munkát végeztek a kurzus során. Snétberger ugyanakkor hangsúlyozza: ne gyerekkoncertet vagy növendékhangversenyt várjunk, ez az előadás igazi professzionális műsor lesz, amelyen a tehetséges fiatalok a központ világhírű művésztanáraival együtt lépnek színpadra. Ráadásul az idei előadáson nemcsak a komolyzene megszokott művei szerepelnek, hanem átiratokat, ritkábban hallható kamaraműveket is előadnak majd, lesz jazz, népzene és világzene, illetve számos saját szerzemény, amelynek alkotói sok esetben a diákok maguk. A koncert jegybevételét a Snétberger Zenei Tehetség Központ működésére fordítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.