A magyar feltaláló, akire nem volt felkészülve a világ

Bíró László neve a golyóstoll okán halhatatlan, ám itthon van mit törleszteni vele szemben.

Pion István
2017. 06. 26. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőcs Géza már több mint két éve a 2015-ös Milánói Világkiállítás bűvkörében él, ami nem véletlen, hiszen még mindig ennek az eseménynek a kormánybiztosa. Hogy egy két éve lezajlott világkiállításnak miért van máig szüksége kormánybiztosra, az legyen most Szőcs eredeti hivatásához méltón költői kérdés, mindenesetre a magyar pavilon (ironikus nevén: sámándob) keltette hullámok nehezen csitulnak. De a pavilonon kívül is akad bőven folyamatosan felszínen tartott intéznivaló, többek között a Bogányi Gergely által tervezett magyar csodazongora ügye, és most már van egy újabb is: nem más, mint a Szőcs Géza által „magyar Edisonnak” nevezett Bíró László Józsefé (1899–1985), a golyóstoll feltalálójáé.

A világhírű magyar neve azonban nagy valószínűség szerint nem fogja olyan kritikus felhangokkal bejárni a magyar sajtót, mint ahogy az történt a pavilonnal vagy a zongorával, mégpedig azért nem, mert egy korszakos zseniről van szó, akit mindenki elismer, feltéve ha tudja, kiről van szó, és politikailag sem lehet és nem is érdemes beskatulyázni. Szőcs „kapcsolata” Bíróval a milánói expón vált szorossá, ugyanis a feltalálónak kiállítást szenteltek a magyar pavilonban, amit azóta is újra és újra megnyitnak valahol, legutóbb június 14-én Budapesten, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény kiállítótermében.

Ennek a tárlatnak a megnyitóján mondta azt Szőcs Géza, hogy „a feltaláló nevét utcának kellene viselnie, szükség lenne egy őt ábrázoló köztéri szoborra, és Argentína példáját követve születésnapját, szeptember 29-ét a feltalálók napjává kellene nyilvánítani Magyarországon is”. Ismerve a kormánybiztos állhatatosságát – az ügyek valódi értékétől függetlenül –, biztosak vagyunk benne, hogy a feltételes mód hamarosan kijelentő móddá válik, és Bíró László Józsefről utcát neveznek el, köztéri szobor emlékezik majd rá, valamint születésnapja lesz a feltalálók napja. Ebben pedig egyáltalán nem látok kivetnivalót.

S hogy miért nincs azzal szemben fenntartása az embernek, hogy Szőcs Géza közismertebb alakká akarja tenni Bírót, arra a kérdésre a feltaláló élete adhatja meg a legjobb választ. Bíró eredetileg újságíróként dolgozott, de festészettel is foglalkozott, s feltalálói voltát leginkább utóbbihoz kötötte. Azt mondta: „A festészet és a feltalálás személyiségemnek nem ellentétes pólusai, ellenkezőleg. Ugyanonnan erednek. Úgy érzem, ugyanaz a folyamat késztet festésre, ami feltalálásra. Ugyanaz az izgalom, ugyanaz a kihívás: létrehozni valamit. Soha nem tanultam festeni, és alig jártam kiállításokra; a festményeim a képzeletemet tükrözik.\"

Az 1930-as években szerkesztette meg Budapesten az első golyóstollat, szabadalmát töltőtoll néven 1938. április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána, 1938. november 23-án „Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll” címmel jelentett be újabb szabadalmat. A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket azonban külföldön fejezte be, ugyanis 1938-ban elkezdődtek a zsidókat korlátozó intézkedések, és Bíró ezek elől Párizsba ment, s egy jugoszláv tengeri üdülőhelyen ismerkedett meg az argentin Agustín Pedro Justóval, aki azt javasolta neki, hogy költözzön Argentínába. Bíró csak a külképviseleten – ahová beutazási engedélyért folyamodott – tudta meg, hogy Justo valójában az argentin elnök.

Végül Argentínába vándorolt, s 1940-től önállóan kísérletezett. Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat 1945-től Eterpen néven árusították. Az új íróeszköz – Biropen néven – gyorsan elterjedt az egész világon, és már életében halhatatlanná tette feltalálója nevét. Miután eladta a jogokat az Egyesült Államokban és Európában, valamint a tollgyárat is Buenos Airesben, szabadalmaztatott egy eljárást fenolgyanták előállítására, acélrudak ellenállásának növelésére, feltalálta a sérthetetlen zárat, a klinikai termográfot, és 1985-ben bekövetkezett haláláig az Argentin Atomenergia-bizottsággal dolgozott együtt, a gázok molekuláris és izotóprendszerben történő szétválasztásán kísérleteztek.

Bíró nevéhez egyébként mindezek mellett még olyan találmányok is fűződnek, amelyek nem egy az egyben lettek a világ meghatározó eszközei, de nagy hatással voltak későbbi konstruktőrök munkájára. Tervezett többek között automata sebességváltót, mosógépet, termikus berendezést, palackcímke-nyomtatót, függönytartót, ampullanyitót, nyomdai tükröt, együtemű belső égésű motort. És kevesen tudják, de a ma is használatos golyós dezodort is ő találta fel, azonban a termék első szériája gyári hibás lett, ezért le kellett állítania a gyártást, és cége pénzügyi hullámvölgybe került.

A magyar feltaláló Argentínában halt meg, személyét hatalmas tisztelet övezi, s születésnapja, szeptember 29-e 1986 óta a Día del Inventor (a feltalálók napja) a dél-amerikai országban, illetve egyben az argentin feltalálók napja is. – A nehézségek és az üldöztetés ellenére is mindig a céljaira koncentráló Bíró László olyan ikon, aki megmutatja, mire képes együtt Magyarország és Argentína – mondta Maximiliano Gregorio-Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete a legutóbbi kiállítás megnyitóján. Ott volt Bíró László lánya is, Biro Mariana, aki arra emlékeztetett: – Apám 1936-ban találta fel az elektromágneses továbbítóberendezést, amit a nagy sebességű japán szupervasútnál vezettek be 50 évvel később. Megkérdeztem, hogy miért fektetett pénzt a találmányai levédetésére, ha nem tervezte azok gyártását vagy eladását. A vasúttal kapcsolatban egyszerűen annyit válaszolt, hogy a világ még nem készült fel rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.