Beavatkoztak szakmája ügyeibe, lemondott Szomjas György filmrendező

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottságából távozik, sikertelenül próbálta elérni Balog Zoltánt.

Radványi Benedek
2017. 06. 28. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomjas György filmrendező lemondott a Nemzeti Kulturális Alap bizottsági tagságáról – értesült a Népszava.

„Korábban gyakran úgy éreztem, hogy a bizottság tevékenysége formális, most azonban a másik végletbe esett a testület, amikor felülbírálta egy kollégium többszörösen megerősített határozatát, és így durván beavatkozott egy szakma ügyeibe. Mivel ezzel a magatartással, illetve a konkrét döntéssel nem értek egyet, az NKA bizottságának tagságáról lemondok” – indokolta döntését Szomjas György, aki a 2016-ban lemondott Kende Jánost – a filmművészeti kollégium tagját – követte döntésével.

Mint azt a Balog Zoltánnak címzett levelében írja, amikor bekerült a bizottságba, a filmművészeti kollégium több tagjával elhatározták, hogy megpróbálják visszaállítani a korábbi gyakorlatot, miszerint az NKA rövidfilmek gyártását is támogatta. Törekvésükkel kezdettől fogva több intézmény is egyetértett.

A filmművészeti kollégium úgy határozott, pályázatot ír ki rövid játékfilmek, animációs és dokumentumfilmek gyártásának támogatására, ami be is került a kollégium – a bizottság által is elfogadott – 2017-es munkatervébe – írja Szomjas György. Májusban megbeszélés zajlott a minisztériumban, s a kialakult álláspont szerint a pályázat kiírására nincs szükség. Ezt követően Szomjas György megpróbálta felvenni a kapcsolatot Balog Zoltán miniszterrel, sikertelenül. A kollégium következő ülésén továbbra is kitartott a pályázat mellett, az NKA bizottsága június 14-i ülésén azonban elutasította a kezdeményezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.