Dalí maradványainak bolygatása ellen lép fel az örökségének alapítványa

A művész egyik állítólagos örököse szeretné elérni exhumálást, hogy bizonyítsa igazát.

MTI
2017. 06. 27. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salvador Dalí örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí alapítvány keddi rövid közleménye szerint a napokban benyújtják a bíróságnak a fellebbezést, hogy megakadályozzák művész földi maradványainak bolygatását. A jogászaik már dolgoznak a beadványon, társulva a spanyol államügyészség koordinálása mellett, ugyanis az ügy a spanyol államot is érinti, mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.

A madridi bíróság hétfőn rendelte el Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz. Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő, Pilar Abel állítja, hogy az apja, aki 2015 óta pereskedik igazáért. Állítása szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén. Elmondása szerint szülei akkor ismerkedtek meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.