Elhunyt Michael Bond, Paddington mackó megalkotója

A 91 éves brit író rövid betegség után kedden halt meg otthonában.

MTI
2017. 06. 28. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 91 éves Michael Bond a kiadó szerint kedden halt meg otthonában, rövid betegség után.

A világhírű karakter az 1958-ban megjelent, A medve, akit Paddingtonnak hívnak című történetben bukkant fel először. A főszereplő nevét arról a londoni vasútállomásról kapta, ahol megtalálta a Brown házaspár. Az apró, bozontos medve ide érkezett meg „Peru legmélyebb, legsötétebb vidékéről”. A hatalmas karimájú kalapot viselő mackó nyakában egy tábla lógott, rajta a következő felirattal: „Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm.”

A narancslekvár-imádó Paddington kalandjait több generációnyi gyerek élvezhette mintegy 20 könyvben, több mint 35 millió kötetet adtak el történeteiből, melyeket 40 nyelvre, köztük latinra is lefordítottak. A legutóbbi kötet Paddington’s Finest Hour címmel áprilisban jelent meg angol nyelven.

A Paddington című film 2014-ben került a mozikba, nagy sikert aratott. A film folytatását idén mutatják be.

Michael Bond „egyike volt a legnagyszerűbb gyermekkönyvíróknak”, aki „korunk egyik legnagyobb irodalmi örökségét hagyta hátra” – fogalmazott Charlie Redmayne, a HarperCollins vezérigazgatója. Ann-Janine Murtagh, a kiadó vezetője elmondta: Paddington „gyerekként az én szívemet is megérintette és tovább fog élni a jövő generációinak szívében is”.

Michael Bond Paddington karakterét egy plüssmackóról mintázta, amelyet feleségének vásárolt karácsonyra 1956-ban. Nevét a vasútállomásról kapta, ahol az író naponta megfordult. Manapság számtalan Paddington mackót értékesítenek Nagy-Britannia játék- és szuvenírboltjaiban, az ikonikussá vált képzeletbeli medvének szobrot is emeltek a Paddington-állomáson.

„Van valami a mackókban, ami megkülönbözteti őket más játékoktól” – nyilatkozta 2008-ban Michael Bond, amikor arról kérdezték, mi lehet a karakter iránti rajongás titka. „A medvéknek megvan az a tulajdonságuk, hogy a gyerekek úgy érzik, elmondhatják nekik a titkaikat, a mackók pedig megőrzik azokat” – mondta.

Az 1926-ban Newburyben született Michael Bond karrierjét a BBC-nél kezdte operatőrként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.