Játszi könnyedséggel varázsolt a Foo Fighters

Dave Grohlék forró hangulatú koncertet adtak hétfő este a Papp László Budapest Sportarénában.

Zimon András
2017. 06. 27. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Foo Fighters 1997-ben járt először Magyarországon, akkor a Sziget Fesztiválon léptek fel, s bevallom, már azon a koncerten is ott voltam. Igaz, akkor a csapat nem jelentett még többet számomra az egykori Nirvana romjaira épített, tipikus az akkori MTV-kompatibilis alter-rock bandák egyikénél. Volt ezekből akkoriban jó pár tucat, kevesen élték meg közülük az öregkort, ki gondolta volna akkor, miből lesz a cserebogár. Pedig az épp megjelenő második lemezükkel, a The Colour and the Shape-pel a Szigeten turnézó zenekar olyan – mára már klasszikussá váló – dalokat hozott, mint a My Hero, a Monkey Wrench vagy az Everlong.

Emlékszem, sokan tartottunk attól, hogy csak egy újabb grunge-klón születik majd az egykori Nirvana dobosának kísérletezéseiből, de mára már kijelenthetem, hogy Grohlnak az összes kritikusára sikerült rácáfolnia, zenekara jelenleg az egyik legnépszerűbb rockbanda a világon. A sajátos videoklipekkel a zenei tv-k világába berobbanó, az 1997-es évre nagyjából állandó csapattá formálódó, Taylor Hawkins dobossal, Nate Mendel basszusgitárossal, Chris Shiflett és Pat Smear gitárosokkal felálló Foo Fighters mára kihagyhatatlanná vált a legnagyobb fesztiválokon, nem is beszélve a monstre stadion- és arénaturnéikról. Az eddig megjelent 8 nagylemezük a világ szinte összes országában arany- és platinalemez státuszba jutott, kaptak 11 Grammy- és 4 Brit Awards-díjat, és világszerte eladtak több mint 25 millió lemezt.

A zenekar történetét és koncertvideóit jól ismerve nem volt meglepetés, ami hétfő este az Arénában várt. Bár az harcedzett koncertveteránként is meglepett, hogy a magyarok mennyire tudnak a kedvenceikért lelkesedni. Olyat tényleg ritkán látni ugyanis, hogy az ülőhelyeken is állva, füttyel és ovációval várják a nézők a fellépő zenészeket.

A Fighters háromnegyed 9 körül csapott a húrokba, és egészen elképesztő hangerővel szólaltak meg. Féltem, hogy az erős kezdés, amit az Everlong, a Monkey Wrench és a Learn to Fly hozott, nem tartható fenn két és fél órán keresztül, de hát ebben nagyot tévedtem

Dave Grohl fogta a színpadot, és a hátára vette. Aki volt már FF-koncerten, az tudja, hogy a zenekarvezető egészen döbbenetes energiákat megmozgatva vezényli le a bulikat. Szerencsére erre a magyarok is vevők voltak: az aréna közönsége érzékenyen rezonált Grohlék fémdalaira. Nem volt megállás egészen negyed 12-ig. Annyi kulisszatitkot elárulok, hogy a dallistát a koncert kezdéséig sem kapták meg a szervezők, hiszen Grohl annyira spontán, hogy legtöbbször lesz, ami lesz alapon áll fel a dobogóra és a közönség reakcióitól függően játszanak két vagy akár három órát is. Azért ez nem mindennapi dolog, hatalmas önbizalomról és zenei tudásról árulkodik. 

A kezdő – már említett – hármas után a zenekar további slágerekkel folytatta a show-t. Jött az abszolút koncertkedvenc Pretender, a Pink Floyd Money-jával tarkított zenekari bemutatás, majd az All My Life, a My Hero és természetesen a These Days is. A Skin and Bones tangóharmonikával előadott változata volt az egyik kedvenc jelenetem az este folyamán. Örülök, ha egy csapat húsz év után se veszíti el a humorérzékét. A dallista gerincét egyebek mellett a Wasting Lights és a Colour and Shape című korongok adták, ami talán nem is meglepő. A szeptemberben megjelenő Concrete and Gold nagylemezről is jutott egy dal, a néhány napja debütált Runt nem hagyták ki a műsorból. A bulit a Best of You zárta. Addigra Grohl már borzalmasan elfáradt, de így is elmondható, hogy amit ez a zenekar két és fél órába szünet és megállás nélkül belepréselt, az valami egészen egyedi és megismételhetetlen. A frontember pozitív kisugárzása olyanná tette őt, mint a legjobb havert a szomszédból, aki még ma is játszi könnyedséggel és lazasággal tolja a világslágereket a régi cimboráknak. A közönséget sem érheti panasz, megtettek mindent, hogy a Foo Fighters se feledje ezt a bulit még nagyon sokáig. Fantasztikus este volt, még a kvázi halláskárosodást is elnézem a zenekarnak ezért az élményért!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.