Játszva tanulni az életet Anne Frankkal

Kedden volt nyolcvannyolc éve, hogy a holokauszt áldozata megszületett Frankfurt am Mainben.

Lakner Dávid
2017. 06. 13. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők csak jó tanácsot adhatnak és irányíthatnak, de jellemét mindenkinek magának kell kialakítania – olvashattuk Anne Frank világhírű naplójában, ami hetven éve, június 25-én jelent meg először Hollandiában. (Németországban és Franciaországban három, az Egyesült Királyságban pedig öt évvel később.) Ez is lehetne a mottója az Izraeli Kulturális Intézet és az amszterdami Anne Frank Ház közös vándorkiállításának, ami már három éve járja az országot, és most egész nyáron a fővárosi intézetben lesz látható. Jeles napra esett a megnyitó: június 12-én volt nyolcvannyolc éve, hogy Annelies Marie Frank megszületett Frankfurt am Mainban.

Az Olvass és írj Anne Frankkal! kiállítás az általános iskolásokat célozza meg, szemben a másik két hazai tárlattal, amik már a nagyobbaknak szólnak. A városi könyvtárakba, oktatási intézményekbe kitelepülő tárlat Annét, az érdeklődő tinédzsert, nem pedig a holokauszt tragikus sorsú áldozatát helyezi középpontba. A kicsik szembesülhetnek a velük egykorú lánnyal, aki tele volt kíváncsisággal, kritikával, felfedezni vágyással – hallhattuk a hétfői megnyitón az Anne Frank Háznak dolgozó Kulcsár Dorottyától. A cél, hogy a gyerekek játszva tanuljanak, a német lány életútját megismerve maguk fogalmazhassák meg viszonyukat az élet legfontosabb dolgaihoz. Éppúgy, ahogy Anne is tett, amikor két éven keresztül a „Hátsó Traktusban” kellett a családjával bujkálnia.

Ha már a rejtekhelyet említettük, ezzel kapcsolatban is adódtak az elmúlt években tanulságok. Korábban a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár adott otthont a kiállításnak, a hétfői megnyitón pedig jelen volt vendégként az intézmény igazgatóhelyettese, Schreiber Márta. Mint elmondta, akadtak olyan gyerekek, akik azóta a kiállítás hatására versírásba fogtak, mások egyenesen regényben gondolkoznak. Kiderült viszont, hogy sokaknak már a napló fogalmát is meg kell magyarázni: az iskolai naplót ismerik ugyan, de digitális világunkban már nem körmölik napi élményüket a fiók mélyén rejtegetett füzetecskébe. Mások a traktus jelentését nem ismerték korábban. Találkozni viszont sokaknak van módjuk a kifejezéssel: Schreiber elmondta, jelenleg sincs benn egyetlen példány sem a könyvtárban Anne Frank naplójából.

A kiállítás sem kevésbé népszerű, két tanévvel előre vannak foglalások, és már a tárlathoz készült munkafüzetek kinyomtatására is sikerült végre forrást találni. Nemcsak a napló, de Anne meséi alapján is dolgoznak, a gyerekek pedig saját meséiket is összeállíthatják a kamaszlány nyomdokain haladva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.