„Nem tudott, csak színészként viselkedni”

Kilencven éve született Márkus László, a színészlegenda, aki generációkat tudott szórakoztatni.

Lakner Dávid
2017. 06. 10. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magánéletében is önmagát alakította – Gálvölgyi János jellemzésénél keresve sem találhatnánk alkalmasabbat, amivel le tudjuk írni a ma kilencven éve született Márkus Lászlót. A sokoldalú színészlegendára az Adler kávézóban emlékeztek még decemberben, harmincegy évvel a halála után. Két nemzedék nőtt fel időközben, de a csupán ötvennyolc évet élt színművész munkássága életében és ma is mindenkihez eljuthat. Akár Kukorit figyeli a család legifjabb tagja, akár Bénit a kicsit idősebb: Márkus Lászlót hallja. Mehetünk felfelé korban, rajonghatunk a Régi idők focijáért, az Egri csillagokért vagy épp Az ötödik pecsétért: egyre csak Márkus nevével találjuk szembe magunkat. S olykor még fel sem tűnik, hogy a rengeteg különféle karaktert mind-mind egyazon színészklasszis prezentálja.

„Eleve színésznek született, a levegőt is úgy vette, nem volt képes másként viselkedni, csak színészként” – emlékezett vissza nemrég lapunkban szinkronrendezője, Tomasevics Zorka. Persze, tette hozzá a Flintstone család szériájának gyártója, ahogy a többi szinkronszínész, tudott ám ő is hisztizni. „De ha az ember visszahisztizett, meglepődve csak annyit mondott: »Na! Brávó!«”

Olvassuk rendre a visszaemlékezéseket, mennyire imádott szerepelni, a középpontban lenni – Gálvölgyi szerint földig érő fókabundában sem szégyellt végigmenni az utcán –, de tudjuk azt is: a rivaldafény mögött Márkusnak is bőven kijutott a nehézségekből. Már gyermekkorában számos betegség kínozta, óvodába sem járhatott miattuk. Márkus Endre bankár-, Fleischmann Margit pedig vagyonos pozsonyi kereskedőcsaládba született, így László fiuk is jó körülmények közé érkezett. Ami persze később hátrány lett: a színművészetiről a második év végén majdnem elbocsátották a „nagypolgári zsúrfiúnak” bélyegzett Márkust. Hont Ferenc és Major Tamás pártfogásának köszönhetően a bizottság engedélyezte tanulmányai folytatását.

Nem mintha a gyerekként is álmodozó színész sokat agitált volna. Játszott a forradalom napján is, a Két úr szolgájának főpróbájáról viszont érthető okokból elmaradt a közönség. „Őrjöngtem. Egyesek csitítgattak, hogy mit képzelek, amikor forradalom van, én meg hisztizek egy szerep miatt. Meg voltam sértődve!” – elevenítette fel. Később is igyekezett kivonni magát az ideológiai vitákból, maradva saját világában, miközben huszonhét évet töltött a Madáchban, ahol Kiss Manyiban „legjobb játszótársára”, a Molnár Ferenc-darabokban pedig fontos szereplehetőségekre lelt. Elvált szülők gyermekeként nőtlen maradt, pedig gyereket nagyon szeretett volna. Hiába, csak a lerázhatatlan betegség tért vissza hozzá: 1975-ben kezdődtek rosszullétei, leukémiát diagnosztizáltak nála, 1985 végén, a szilveszteri kabaré felvételekor hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.