Visszavonul Daniel Day-Lewis

A háromszoros Oscar-díjas ír-brit színész nem vállal több munkát, felhagy a színészettel.

MN
2017. 06. 21. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhagy a színészkedéssel, és visszavonul a háromszoros Oscar-díjas Daniel Day-Lewis a Vérző olaj és a Lincoln főszereplője.

„A hatvanéves Day-Lewis nem fog többé színészként dolgozni. Mérhetetlenül hálás minden kollégájának és a közönségnek. Ez személyes döntés, és sem ő, sem pedig a képviselői nem fognak többet nyilatkozni ebben a témában” – kommentálta a színész szavait ügynöke. Day-Lewis egyelőre nem adott magyarázatot döntésére.

A brit-ír kettős állampolgárságú színész negyven éve van a pályán, az elmúlt tíz évben nem volt túl aktív, mindössze három filmben szerepelt. Idén decemberben mutatják be utolsó, Phantom Thread című, a divat világáról szóló filmjét, amelyet újra az a Paul Thomas Anderson rendezett, aki a Vérző olaj című filmet, amelyért Day-Lewis Oscar-díjat kapott. Ezenkívül még az 1989-es A bal lábam és a 2012-es Lincoln főszerepéért jutalmazták az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetésével.

A bal lábam című film hazánkban talán kevésbé ismert, ebben egy súlyosan mozgássérült ír fiatalembert játszik megrázó hitelességgel. Day-Lewis első ismert filmje a Vasárnap, átkozott vasárnap még 1971-ből. (Sunday Bloody Sunday – a hasonló című, politikai ihletésű dal a patriotizmusáról is ismert ír U2 zenekar egyik legendás száma lett.) Az ír téma mindig közel állt a színészhez, az Apám nevében című filmben egy londoni merénylet szintén tragikus utótörténetét, illetve az IRA szerepét dolgozza fel.

Daniel Day-Lewis Szerepelt a Gandhiban és A Bountyban, főszerepet kapott Helena Bonham Carter oldalán a Szoba kilátással című alkotásban. Az 1989-es A bal lábam után három évvel mutatták be egyik slágerfilmjét, Az utolsó mohikánt, amely lenyűgöző képsoraival és magával ragadó zenéjével is megfogja az embert, meg persze Madeleine Stowe női főszereplésével is. Nyert is egy Oscart. 

Csupán újabb egy évet kellett várni két újabb maradandó alkotásra, újabb különleges hölgy színészek oldalán. 1993-ban láthatták először a mozikban a kultikusnak is nevezhető Az ártatlanság korát, Martin Scorsese filmjét Michelle Pfeifferrel és Winona Ryderrel. Ugyanebben az évben mutatták be az Apám nevébent Emma Thompsonnal. Daniel Day-Lewis ezért is kapott Oscar-jelölést, férfi-főszereplőként.   

Ezután következett a tempóváltás, filmjei ritkultak, Oscar-díjai viszont szaporodtak, 2007-ben megkapta a díjat Vérző olajért, öt évvel később a Lincolnért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.