A háromórás őrület, amit soha nem felejt el senki, aki ott volt

Apait-anyait beleadott a Guns ’N Roses a csodálatos prágai koncerten.

Zimon András
2017. 07. 07. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki két éve azt mondja, hogy idén közel eredeti felállásában láthatom újra a színpadon a Guns N’ Rosest, akkor minimum kinevettem volna az illetőt. Ma már persze engem nevetnének ki azok a rajongók, akik töretlen hittel bíztak kedvenceikben. Hiszen a zenekar által tavaly meghirdetett „Not in this lifetime” fantázianevű turné végre elérte Európát is, és csak eddig több mint 230 millió dollárt hozott a bandának.

A szappanoperába illő történetű Los Angeles-i csapat mindössze hat sorlemezt (abból is egy koncertfelvételeket és egy átdolgozásokat tartalmazót) adott ki, és fennállása óta nemritkán botrányaival írta be magát a köztudatba. Pedig 1985-ös megalakulásuk óta eladtak több mint 100 millió nagylemezt, alapjában rázták fel tetszhalott állapotából a rockzenét, olyan slágereket adtak a világnak, mint a Sweet Child of Mine, a Paradise City, a Don’t Cry, a November Rain, a You Could be Mine vagy az Estranged – és még sokáig folytathatnám a sort.

A kétezres évekre az alapítókból csak az énekes-dalszerző Axl Rose maradt, a csapat pedig állandó tagcserékkel, a kilépő tagok miatti jogvitákkal és a körülbelül 10 évig készülő Chinese Democracy megjelenési dátumának variálásával hívta fel magára a figyelmet. Axl az alapító tagokon (Slash, Duff McKagan, Izzy Stardlin és a dobos Steven Adler) kívül elhasznált vagy egy tucat zenészt az elmúlt másfél évtizedben. Aztán 2016 elején bejelentette, hogy Slashsel, McKagannel, Dizzy Reeddel, Melissa Reese-zel, Richard Fortusszal és Frank Ferrerrel világ körüli turnéra indul.

Talán az utóbbi évtized legnagyobb rockszenzációja volt a hír, emiatt is vártam remegő térddel a július 4-ét, hogy indulhassunk végre Prágába, a Letnany reptérre. Hogy közel százezer rajongóval együtt újra átélhessük azt, ami úgy neveznek: Guns N’ Roses.

A banda Magyarországot kihagyta a turné állomásai közül, de azt azért mosolyogva nyugtáztam, hogy a Vencel tér már a koncert délelőttjén megtelt magyar hangokkal. Aztán amit este láttunk, az maga volt a valósággá vált csoda. Fél nyolc körül végre elindultak a Guns-koncerteket szokásosan felvezető Looney Toones dallamai, majd megjelent a zenekar a színpadon, és elkezdődött az a majd háromórás őrület, amit – ezt biztosan ki merem jelenteni – soha sem felejt el senki, aki ott volt.

Az It’s So Easyvel és a Mr. Brownstone-nal kezdték a műsort, majd jött a Chinese democracy és a Welcome to the Jungle. Ami elsőre lejött: Axl Rose nagyon keményen gyakorolhatott a koncertekre, elég sokat leadott az évek kemény munkájával összeivott feleslegéből, és bár már nem rohangált annyira keresztül-kasul a színpadon, mint húsz évvel ezelőtt – sőt néha hallhatóan küzdött a hangjával –, látszott, hogy igen komolyan veszi ezeket a bulikat. Se a szokásos háromórás késés, se a fotósok dobálása, se káromkodások nem színezték a keddi prágai éjszakát.

A kék hajú, extravagáns Melissa Reese pedig mindig ott állt az énekes mögött a hangjával (meg a zongorájával), és jó néhány magasabb énekszólamnál kisegítette a lassan hatvanéves Rose-t. A másik nagy meglepetés Duff McKagan basszusgitáros hihetetlenül pontos játéka volt, széthullásnak és az egykori kábszerelvonóknak a nyomát sem lehetett felfedezni rajta, Frank Ferrer dobossal együtt döbbenetes pontosságra kényszerítették a többi tagot, nagyon jó volt ezt átélni, emiatt sem volt pusztán nosztalgiabuli a Guns fellépése.

Tényleg beleadtak apait-anyait! A koncert gerincét az Appetite for destruction és a Use your illusions I és II nagy slágerei adták, a rengeteg feldolgozásdal mellett. Az Estranged, a Civil War és a November Rain már-már progresszív rockra hajazó, monumentális gitártémái hihetetlen hangulattal és érzelemmel töltötték fel a régóta a csapatra váró rajongók szívét. Ennyi mosolygós arcot tényleg ritkán lehet együtt látni. A tagok szólóival tarkított koncertmenübe minden slágerük belefért, a Wings Live and let Die-tól a Comán át a Sweet Child of mine-ig mindent eljátszottak. Az első blokkot a mai napig szinte hihetetlenül impulzív Nightrain zárta, de előtte azért Fortus és Slash még tisztelgett egyet a Pink Floyd előtt. Az instrumentális Wish you were here semmi másról nem szólt, mint a nagy öregek iránt érzett alázatról, pont úgy, mint a Nino Rota-féle Keresztapa-gitártéma és a Soundgarden Black Hole Sunja, amivel a nemrégiben elhunyt Chris Cornellre emlékeztek.

A ráadásba még belefért a Patience, a Don’t cry, a Sorry és a The Who nagy slágere, a Seeker is. Azért Axl új zenekarától, az AC/DC-től is becsempészett egy dalt a repertoárba, a Whole Lotta Rosie igazán jó választásnak tűnt, a rajongók kitörő örömmel fogadták a meglepetést. Annyi mindenképp kiderült a koncertből, hogy a bár megöregedett, de még így is ereje teljében lévő Guns megérdemli a helyet a legnagyobbak között. Azt is örömmel vettem, hogy a banda nem hakniturnézik, hanem úgy tette le a névjegyét Prágában, ahogy azt egy igazán nagy csapatnak kell. Remek koncert volt.

Aki szemfüles, az július 10-én még beérheti őket Ausztriában, az Ernst Happel Stadionban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.