Aki halogatta szerencsekívánásait a francia forradalom után

Kétszázhúsz éve halt meg Edmund Burke, a brit konzervatív politika egyik megteremtője.

Lakner Dávid
2017. 07. 11. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy írók vagy politikusok, úgy politikai filozófusok esetében sincs könnyű dolgunk, ha az örökségükkel szeretnénk elszámolni. Hol a náci vagy épp kommunista múlttal gyűlik meg a bajunk, máskor azt tapasztaljuk: minden tábor kisajátítaná magának a szerzőt, a saját szája íze szerint értelmezve munkásságát. Még akkor is, ha a gondolkodó világnézete egyértelmű volt. Aki tegnap konzervatív volt, ma már a liberálisok hivatkozási alapja lehet, de ugyanez áll fordított esetben is.

Július 9-én volt 220 éve, hogy elhunyt Edmund Burke, a brit konzervatív politika egyik megteremtője, akinek egyes mondataira a liberálisok is lelkesen bólogatnak. Huszonnégymilliónak uralkodnia kell kétszázezer felett? – Az efféle beszéd megteszi, ha a lámpavas a párbajsegédünk – olvassuk Burke Töprengések a francia forradalomról című fő művében, és máris igazolni látjuk a liberális demokrácia egyik alapvetését. Hogy aztán nem sokkal odébb már azt találjuk: az állam megszentelése szükséges az államegyházi rend által, „hogy a szabad polgárokban egészséges áhítat ébredjen”. Rögtön más a helyzet, sokan mutogatnának vissza: a francia forradalom óta ilyet nem illik mondani! Hogy Edmund Burke számára épphogy ez a forradalom bizonyul a legkevésbé mérvadónak, ilyenkor már nem számít.

Persze, ahogy a múlt átírása, úgy az sem szerencsés, ha azt gondoljuk: ugyanonnan tudunk a világra tekinteni, mint Burke a XVIII. században. Gondolkodónkat igazolja viszont, hogy több évszázaddal később mondatai mégis nagyon frissnek, eredetinek hatnak. A francia forradalommal kibékülni képtelen parlamenti képviselőt már egy évszázaddal később megtalálták maguknak liberálisok és konzervatívok is, hogy végül a modern konzervativizmus egyik alapítójaként kanonizálódjon.

Sikerének egyik legfőbb titka magával ragadó stílusa: 1790-es művében ironikusan veszi számba, mit is lehet köszönni a forradalomnak. – Még halogatom szerencsekívánataimat Franciaország frissen kivívott szabadságához – írta a szerző, és hitte, hogy a társadalom a polgárok különböző rendjeiből áll, az egyenlősítés pedig kudarcra van ítélve. – Az egyenlősítők csak felborítják a társadalom rendjét – vallotta a XVIII. század végén. Láthattuk, sokan még a XX., sőt, a XXI. századra se tanultak ebből, miközben hamis ideológiákon alapuló véres diktatúrák sora mutatta Burke igazát. Ebben áll a gondolkodó egyik legfontosabb üzenete: a figyelmeztetésben, hogy hiába borítanánk fel mindent csábító utópiák kedvéért, a földi mennyországot csak nem hozzuk el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.