Lengyel múzeum gyűjti be az Erdélyi panorámát

A körkép meglévő részletei új, önálló bemutatótermet kapnak.

MTI
2017. 07. 10. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrzej Szpunar, a Tarnówi Regionális Múzeum igazgatója elmondta: a jó állapotban fennmaradt, 1,8 méter magas, 1,1 méter széles festmény az orosz hadállást támadó Coburg- és Vilmos-huszárokat ábrázolja.

A képet a múzeum júniusban szerezte be a nyugat-lengyelországi Poznanban élő korábbi tulajdonosától, az ügyletet a lengyel kulturális tárca 63 700 zlotyval (4,6 millió forinttal) támogatta.

A tavaly szeptemberben Ópusztaszeren is bemutatott Erdélyi panoráma története 1896-ig nyúlik vissza, Jan Styka lengyel festőművész ekkor kapott felkérést arra, hogy készítsen egy körképet az 1848-as forradalom ötvenedik évfordulójára. A művész a nagyszebeni csata témáját választotta, amelyben Bem József lengyel tábornok irányította a magyar seregeket.

A panorámaképhez 1897 áprilisában kezdtek hozzá, és rohammunkában, öt hónap alatt be is fejezték. A festmény készítésében Jan Styka mellett több művész, köztük – a másik nagy magyar történelmi panorámán, a Feszty-körképen is dolgozó – Vágó Pál és Spányi Béla is közreműködött.

Az Erdélyi panorámát először Lengyelországban mutatták be, 1898 márciusában már Budapesten láthatta a magyar közönség, majd Európa több városában is kiállították, ugyanis a korabeli panorámaképek szinte szabvány szerint, hasonló méretben készültek, és bemutatásukra ennek megfelelő kialakítású épületek szolgáltak.

A megrendelő azonban hosszú időn át nem tudta kifizetni Jan Stykát, aki végül úgy döntött, feldarabolja a képet, és úgy értékesíti. Az eladás előtt a festő néhány részletet kénytelen volt módosítani az önálló képdarabokon.

A tarnówi múzeum 1977 óta gyűjti a világszerte szétszóródott körképrészleteket, egyelőre 38-at azonosítottak, ami az eredeti mű csaknem egyharmadát teszi ki.

A legújabb szerzeménnyel együtt a lengyelországi gyűjtemény 19 darabot tartalmaz, ezeken kívül egy darabot egy kanadai tulajdonostól vettek kölcsön.

A körkép július 17-től Bem szülővárosában, Tarnówban új, önálló, Panorama elnevezésű bemutatótermet kap, ezt a helyi vasúti állomás műemlék épületében létesítették.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.